Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών για τις εγκύους που νοσούν

Κοροναϊός: Μεγαλύτερος κίνδυνος επιπλοκών για τις εγκύους που νοσούν

Οι έγκυες με Covid-19 κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές, δείχνει διεθνής έρευνα – Καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια mRNA δεν είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με άλλη αμερικανική μελέτη

Οι έγκυες γυναίκες με Covid-19 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία) και πρόωρο τοκετό, σε σχέση με όσες δεν έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, επιβεβαιώνει πέραν κάθε αμφιβολίας μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα με επικεφαλής έναν Ελληνοκύπριο επιστήμονα της διασποράς. Οι έγκυες με κοροναϊό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή Covid-19, θάνατο, επιπλοκές κύησης για τις ίδιες και το μωρό τους, καθώς επίσης να γεννήσουν πρόωρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή εμβρυϊκής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Άρη Παπαγεωργίου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία για 706 έγκυες με Covid-19 και -για λόγους σύγκρισης- 1.424 χωρίς κορονοϊό, σε 43 νοσοκομεία 18 χωρών.

Για «σπουδαία μελέτη» έκανε λόγο στο «Science» η επιδημιολόγος Ναταλί Οζέ του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, «επειδή παρακολούθησε τις γυναίκες καθ’ όλη την εγκυμοσύνη τους και επιβεβαίωσε προηγούμενες μελέτες που ήταν πολύ πιο εύκολο να επικριθούν». Αρκετές μελέτες είχαν έως τώρα συσχετίσει την εγκυμοσύνη με χειρότερη έκβαση της Covid-19, αλλά είχαν συμπεριλάβει πολύ λίγες γυναίκες ή δεν περιλάμβαναν ομάδα ελέγχου.

Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι έγκυες με κοροναϊό έχουν 76% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας (υπέρτασης κατά την κύηση) και 60% έως 97% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα (ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου). Έχουν επίσης περίπου διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει το μωρό τους κατά την εγκυμοσύνη, ενώ οι ίδιες έχουν 22 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Πάντως μόνο 11 από τις 709 γυναίκες με κορονοϊό (ποσοστό λιγότερο από 2%) πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πράγμα που ισοδυναμεί με 159 θανάτους για κάθε 10.000 τοκετούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι έγκυες έχουν επίσης υπερτριπλάσια πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και πενταπλάσια να χρειασθούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), σε σχέση με τις έγκυες χωρίς κορονοϊό. «Αν είστε έγκυος, η μόλυνση από Covid-19 έχει σημαντικές συνέπειες», ανέφερε ο δρ Παπαγεωργίου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι έγκυες με Covid-19 που εμφάνισαν δύσπνοια και πυρετό λόγω της λοίμωξης, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, ενώ τα μωρά τους είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών. Οι έγκυες με ήπια ή ασυμπτωματική Covid-19 είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Περίπου το 13% των νεογνών διαγνώσθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ θετικό είναι πως ο θηλασμός δεν φάνηκε να μεταδίδει τον ιό από τη μητέρα στο μωρό.

Ο δρ Παπαγεωργίου τόνισε ότι, μετά και τα νέα ευρήματα, είναι σημαντικό όλες οι έγκυες να κάνουν εμβόλια κατά της Covid-19. Όπως είπε, «πιστεύουμε πλέον ότι η εγκυμοσύνη η ίδια θέτει τις γυναίκες σε μια ομάδα αρκετά υψηλού κινδύνου».

Ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη

Μια άλλη μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», καθησυχάζει τις όποιες ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων στις έγκυες. Μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι έγκυες εμφάνισαν περίπου παρόμοιες ήπιες παρενέργειες με τις μη έγκυες (κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι), ενώ ήταν ελαφρώς πιθανότερο να αναφέρουν ναυτία ή εμετούς μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η έρευνα σε 35.691 γυναίκες (που ήσαν έγκυες προτού εμβολιασθούν ή έμειναν έγκυες λίγο μετά) βρήκε ότι το 14% των εγκύων που έκαναν εμβόλιο mRNA κατά της Covid-19 (δηλαδή Pfizer/BioNTech ή Moderna), είχαν απώλεια κύησης και κάτω του 10% γέννησαν πρόωρα. Τα ποσοστά αυτά είναι συγκρίσιμα με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί στις εγκύους προ πανδημίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνεπώς τα εμβόλια Covid-19 δεν αυξάνουν τους κινδύνους για τις έγκυες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024