Tουρκία: Νέα πτώση κατά 2,3% της λίρας – Ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Χθες, η λίρα υποχώρησε 1% μετά τη στήριξη από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος
Τη χειρότερη επίδοση μέσα στον Απρίλιο είχε σήμερα η τουρκική λίρα καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 2,3% στις 8,3669 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Χθες, η λίρα υποχώρησε 1% μετά τη στήριξη από τον Ερντογάν της υψηλού κόστους πολιτικής πωλήσεων συναλλάγματος. Η ανορθόδοξη θέση του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία και έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τη λίρα.
«Η νέα εξασθένιση της λίρας είναι εναρμονισμένη με τις ευρύτερες τάσεις στις αναδυόμενες αγορές τις τελευταίες ημέρες, αλλά κάθε υποτίμησή της είναι πάντοτε σημαντική, επειδή η συναλλαγματική ισοτιμία είναι καθοριστικό στοιχείο του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία και κάθε φαινομενικά ανώδυνη κίνηση μπορεί να εκκινήσει ένα σπιράλ στην αγορά και να περιπλέξει τα πράγματα», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank για τις αναδυόμενες αγορές.
Μεγάλες πωλήσεις σημειώθηκαν και στα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο καθώς ρεπορτάζ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αναγνωρίσουν επίσημα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ της ‘Αγκυρας και της Ουάσιγκτον.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δημοπρασία ανταλλαγής (swap auction) 20 τόνων χρυσού με λίρες.
- Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]
- Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ απαντά στο αν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Μαδούρο – Ο ρόλος του Ρούμπιο
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)


































![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442