Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρεβίθια : Ασκοχύτωση και Θρίπας – Καταπολέμηση

Ρεβίθια : Ασκοχύτωση και Θρίπας – Καταπολέμηση

Η προσβολή σε καλλιέργειες με ρεβίθια οφείλεται στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών με τις βροχοπτώσεις και τις θερμοκρασίες που επικράτησαν ευνόησαν την έναρξη της Ασκοχύτωσης σε πρώιμες καλλιέργειες με ρεβίθια (ύψος φυτών 20-25cm) στο Νομό Λάρισας. Αναμένεται και σε περιοχές των Νομών Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

Συμπτώματα: Η προσβολή εκδηλώνεται με τον σχηματισμό καστανών περίπου κυκλικών, νεκρωτικών κηλίδων σε όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών (στελέχη, μίσχοι, φύλλα, άνθη, λοβοί και κοτυληδόνες). Εμφανίζεται στον αγρό κατά κηλίδες, οι οποίες εφόσον ο καιρός είναι βροχερός εξαπλώνονται και μπορεί να καταλάβουν ολόκληρη την καλλιέργεια.

Το παθογόνο διατηρείται εντός ή επί του σπόρου, καθώς και επί των υπολειμμάτων της καλλιέργειας. Έτσι οι πρώτες μολύνσεις προέρχονται από το σπόρο και εμφανίζονται οι πρώτες κηλίδες στο λαιμό των φυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης: Η ανάπτυξη του μύκητα πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες 7-27 C, με άριστη θερμοκρασία τους 14-24 C.

Καταπολέμηση:

1) Καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας,

2) Χρησιμοποίηση υγιούς σπόρου,

3) Αμειψισπορά 3-4 ετών με σιτηρά,

4) Ψεκασμοί των φυτών αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα της προσβολής με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν μέτριοι πληθυσμοί θρίπα στις πρώιμες καλλιέργειες (φυτά ύψους 20-25 cm) με ρεβίθια.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με εκλεκτικά για το θρίπα και επιτρεπόμενα για τις καλλιέργειες φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως deltamethrin κ.α. στους αγρούς όπου υπάρχει πρόβλημα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024