Το Μνημόνιο συνεργασίας  περιγράφει μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στην καινοτομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των εμπορικών επιχειρήσεων, στην υποστήριξή τους, αλλά και στη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την απασχόληση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Ένα μνημόνιο συνεργασίας που περιγράφει μια σειρά πρωτοποριακών δράσεων υπέγραψαν σήμερα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (EΣA).

Το Μνημόνιο συνεργασίας  περιγράφει μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών που αφορούν στην καινοτομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των εμπορικών επιχειρήσεων, στην υποστήριξή τους, αλλά και στη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την απασχόληση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Και συγκεκριμένα προβλέπει  την εκτέλεση προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας, που περιλαμβάνει την λειτουργία ειδικού «εργαστηρίου» στον Σύλλογο απο τους επιστήμονες του ΟΠΑ (σύνδεση νεοφυών επιχειρήσεων  με την αγορά για την από κοινού ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα της αγοράς και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Την εκπόνηση ερευνητικών μελετών που θα αποσκοπούν στην απεικόνιση της κατάστασης και των προβλημάτων των εμπορικών επιχειρήσεων και του λιανεμπορίου (εστιασμένες και σε άλλους σχετικούς κλάδους που επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τις εμπορικές επιχειρήσεις και το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας). Και τέλος συνεργασία για την προσφορά πρακτικής άσκησης σε φοιτητές του πανεπιστημίου (που θα έχει ως στόχο την καλύτερη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά, αλλά και να παρέχει την δυνατότητα στελέχωσης των επιχειρήσεων με νέο προσωπικό που κατέχει σύγχρονες δεξιότητες. Επιπλέον, είναι δυνατή η συμμετοχή σε ημέρες καριέρας, με φυσική ή εξ’ αποστάσεως παρουσία).

Πρότυπες «Ομάδες δράσεις» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων

Επίσης, θα λειτουργήσουν πρότυπες «Ομάδες δράσεις» για τις ανάγκες των επιχειρήσεων με την υποστήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης του ΟΠΑ που θα εμπλέκουν καθηγητές, με ερευνητές, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο του εμπειρογνώμονα για συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες και θα γίνουν αμοιβαίες επισκέψεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και στελεχών των εμπορικών επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης σε σύγχρονες δεξιότητες.

Το Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν  στο ιστορικό κτίριο του Ε.Σ.Α, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης και ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης. «Η συνεργασία μας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βάζει τα θεμέλια για μία δημιουργική διαδρομή προς την ψηφιακή εποχή. Η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα, αφενός θα εντάξει τους φοιτητές από νωρίς στον στίβο της πραγματικής αγοράς και αφετέρου θα δημιουργήσει  αποτελεσματικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, θα διερευνήσει  και θα καταγράψει τα νέα καταναλωτικά πρότυπα που διαμορφώνονται για το λιανικό εμπόριο την «επόμενη ημέρα της πανδημίας»» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καφούνης.

Απο την πλευρά του, ο πρυτανης του ΟΠΑ ανέφερε ότι: «Οι δεσμοί συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ισχυροποιούνται με ένα ευρύ και πρωτοποριακό συνδυασμό δράσεων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της αγοράς, να εκσυγχρονιστούν σύμφωνα με τις ανάγκες τους και να δουν το μέλλον με αισιοδοξία μέσα από την επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση. Οι φοιτητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες από την αγορά και να συνδυάσουν τις γνώσεις και ικανότητές τους με την πράξη. Με αυτόν τον τρόπο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπηρετεί την αποστολή του και προσφέρει στην κοινωνία, συνδέοντας την έρευνα και την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας και την πραγματική οικονομία».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr