Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής : Καινοτόμο σύστημα εξαερισμού σχολικών αιθουσών μεταξύ των ευρηματικών εργασιών

Μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής : Καινοτόμο σύστημα εξαερισμού σχολικών αιθουσών μεταξύ των ευρηματικών εργασιών

Το τριήμερο συνέδριο είναι επικεντρωμένο στην μαθητική καινοτομία στην εποχή του κοροναϊού.

Ένα καινοτόμο αποτελεσματικό σύστημα εξαερισμού σχολικών αιθουσών,  δημιούργησαν οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του ΑΠΘ, αποδεικνύοντας ότι αν και το αποτύπωμα της πανδημίας είναι κυρίαρχο, η ευρηματικότητα των παιδιών δημιουργεί, όπως τονίζεται, ελπίδες ότι η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον.

Το σύστημα αυτό συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ των 100 ερευνητικών εργασιών από 80 σχολικές μονάδες που παρουσιάζονται στο 13ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά (20 έως 23 Απριλίου), με τη συμμετοχή, εξ αποστάσεως, περισσότερων από 900 μαθητών και 190 εκπαιδευτικών.

«Ελπίδα για το μέλλον»

Και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μαθητικό Συνέδριο διεξάγεται διαδικτυακά.

Το τριήμερο εκπαίδευσης, καινοτομίας, διάδρασης και ευρηματικότητας πραγματοποιείται για 13η συνεχή χρονιά και σ αυτήν την διοργάνωση είναι επικεντρωμένο στην «Μαθητική καινοτομία στην εποχή του κορωνοϊού» αλλά και στην επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821.

Και μπορεί το αποτύπωμα της πανδημίας να είναι κυρίαρχο, «μπορεί τα μαθήματα να γίνονται εδώ και μήνες μέσω της τηλεκπαίδευσης, ωστόσο η τεχνολογία, η ευρηματικότητα των μαθητών, το μεράκι και το ταλέντο τους, έδωσαν και φέτος σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο καινοτόμες εφαρμογές, και πρωτότυπες εργασίες, αλλά κυρίως την ελπίδα ότι η δραστήρια και μαχητική νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον» επισημαίνουν οι διοργανωτές.

Οι εργασίες

Στις εργασίες που θα παρουσιαστούν και σχετίζονται με την πανδημία είναι κι αυτές του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας, με ένα ρομπότ που δίνει ανέπαφα αντισηπτικό στους χρήστες και του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης οι μαθητές του οποίου παρουσιάζουν ένα σύστημα καταμέτρησης ατόμων εντός των καταστημάτων, ώστε να τηρούνται οι όροι αποφυγής συνωστισμού. Εξάλλου, ενώ μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης από το Γυμνάσιο Ελληνογαλλικής σχολής «Καλαμαρί» υπόσχεται να δώσει λύση αναγνώρισης χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις λόγω της πανδημίας.

Οι μαθητές συνδυάζουν τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές για την ιστορία και στην κατηγορία websites μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς θα παρουσιάσουν την εργασία τους με τίτλο «Ταξιδεύοντας προς την Ελευθερία- Ιστορικός περίπατος σε πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821». Επίσης ένας ιδιαίτερος ιστότοπος παρουσιάζεται, με τίτλο «Το 1821 στα παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου» από 9ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.

Για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες

Οι μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν και σειρά εφαρμογών, ώστε να βελτιώνεται η καθημερινότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες:

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς προτείνει το ρομπότ-αμφίδρομο μεταφραστή Braille, που προορίζεται για τυφλούς ενώ το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς παρουσιάζει android εφαρμογή για ανθρώπους με μειωμένη όραση, ώστε να προσαρμόζονται στο φυσικό τους περιβάλλον μέσω αισθητήρων. Το ίδιο σχολείο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, έχει ετοιμάσει και μια πρωτότυπη εφαρμογή android για εύρεση ράμπας σε πεζοδρόμια για άτομα με αναπηρία.

Οι μαθητές από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δημιούργησαν μια εφαρμογή με την οποία άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης διευκολύνονται ώστε να αναγνωρίσουν τα χρώματα και οι μαθητές της σύμπραξης σχολείων του 5ου και 1ου ΓΕΛ Σερρών, του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας και του ΕΕΕΕΚ Σερρών, κατασκεύασαν το ρομπότ «ΠΑΙΣ», το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη, την ανάπτυξη και την έκφραση δεξιοτήτων παιδιών που έχουν αυτισμό και κινητικά προβλήματα.

Φύλακας από το μέλλον για το σχολείο

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου, παρουσιάζουν το σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με χρήση αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και ελέγχου θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα υπάρχει εποπτεία από μη επανδρωμένο μέσο ελέγχου.
Έναν ιδιαίτερο σεισμογράφο– γεώφωνο προτείνουν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς και τους μετεωρολογικούς σταθμούς παρουσιάζουν οι μαθητές από το Γυμνάσιο Βιωματικής Μάθησης και από το Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ , τη δική του πρόταση για τον Μελλοντικό Φύλακα Σχολείου έχει το 1ο ΕΠΑΛ Ελευθερίου Κορδελιού με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, αναγνωρίζοντας πρόσωπα μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού για τον έλεγχο της πρόσβασης και την προστασία της σχολικής μονάδας.

Μία ρομποτική κατασκευή από την σύμπραξη Γυμνασίου Κοπανού και 2ου Γυμνασίου Νάουσας φιλοδοξεί να κάνει πιο εύκολο το δίπλωμα ρούχων στο σπίτι, ενεργώντας αυτόματα, μόλις ο αισθητήρας αντιληφθεί την κίνηση του χεριού.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, το σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ. και οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου Πληροφορικής.

Sports in

Μπιφουμά, Ποντένσε, Ζίφκοβιτς, Βόκολος: Συζητήθηκαν για διαφορετικούς λόγους

Οι πρωταγωνιστές της Κυριακής είχαν να πουν πολλά...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024