Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστηρίζει πως αν ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους μόνο τότε η ενδοοικoγενειακή μετάδοση όσο και τα κορονοπάρτι θα μειωθούν.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υποστηρίζει πως αν ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους μόνο τότε η ενδοοικoγενειακή μετάδοση όσο και τα κορονοπάρτι θα μειωθούν.

«Το έχω προτείνει εδώ και ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα πολλά κορωνοπάρτι. Όχι για να τα… θεραπεύσουμε, που και αυτά θα μειωθούν αν ανοίξουμε την εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, αλλά κυρίως για να θεραπεύσουμε την ενδοοικoγενειακή μετάδοση. Τεράστιο ποσοστό της μετάδοσης αυτή τη στιγμή συμβαίνει μέσα στα σπίτια», δήλωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Ο κόσμος δεν συμμετέχει πλέον στην εφαρμογή των μέτρων»

«Πιστεύω ότι αν ανοίξει η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους και η ενδοοικογενειακή μετάδοση θα μειωθεί και οι πλατείες θα γίνουν πιο αραιές, με τα κορονοπάρτι να μειώνονται», εξήγησε.

Ερωτηθείς για το Πάσχα τόνισε πως «βλέπουμε ότι τα μέτρα που αρχικά λαμβάναμε και λέγονταν, lockdown, είχαν στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές και έτσι να μειωθεί η μετάδοση. Δεν λειτουργούν πλέον. Άρα ο κόσμος δεν συμμετέχει στην εφαρμογή. Αν αυτόν τον κόσμο τον κρατήσουμε πυκνά στην Αθήνα ή στις πόλεις, θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μετάδοση στις πόλεις».

«Όσο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση»

Και προσέθεσε το εξής: «Ίσως προστατευθούν κάποια χωριά, αυτό είναι αλήθεια με την έννοια ότι μπορεί κάποιο χωριό να μην έχει κρούσμα και κάποιος απρόσεχτος να μεταδώσει τον κοροναϊό. Αν πάρετε όμως, όλη την επικράτεια ο κόσμος θα αραιώσει. Όσο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση. Το επιχείρημα ότι θα γίνει διασπορά του ιού από την κατακόκκινη Αθήνα στις πράσινες περιοχές, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι στην Ελλάδα δεν υφίστανται πράσινες περιοχές. Μακάρι να είχαμε. Υπάρχουν μόνο δύο – τρεις πορτοκαλί περιοχές».

«Στην τελική ας επιτραπεί στους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και στους έχοντες αναρρώσει από τον κοροναϊό, να μετακινηθούν, έτσι ώστε τουλάχιστον να αραιώσουμε. Αν μείνουμε 5 εκατομμύρια στην Αθήνα, τι θα κάνουμε; Θα κάτσει ο καθένας μέσα στο σπίτι του με την ατομική του οικογένεια; Δεν θα συμβεί. Οι πλατείες θα είναι γεμάτες γιατί θα είναι αργία, θα γίνει ο χαμός στις παραλίες, θα πυκνώσει ο κόσμος αντί να αραιώσει. Θα πετύχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr