Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βερίκοκων και ροδάκινων, καταστράφηκε από τον πρόσφατο (αρχές Απριλίου) παγετό, που έπληξε την Ουγγαρία.

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η καλλιέργεια βερίκοκων και ροδάκινων στην Ουγγαρία, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να καταστρέφεται από τον παγετό που έπληξε την χώρα στις αρχές Απριλίου.

«Έλληνες παραγωγοί και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την μειωμένη ουγγρική παραγωγή και να εξάγουν με μεγαλύτερη δυναμικότητα τα ελληνικά ροδάκινα και βερίκοκα», επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουδαπέστη.

Οι ελληνικές εξαγωγές σε βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα στην Ουγγαρία, σημειώνουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Από €491 χιλ. το 2017, ξεπέρασαν τα €3,2 εκ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 555%.

Πιο αναλυτικά, η αυξητική τάση, που ακολουθούν οι εξαγωγές έχουν ως εξής:

– Βερίκοκα, που το 2020 άγγιξαν σε αξία τις €88 χιλ. (από μόλις €1.820 το 2018), και

– Ροδάκινα και νεκταρίνια, που το 2020 ξεπέρασαν σε αξία τα €1,6 εκ. (από €460 χιλ. το 2017), σημειώνοντας αύξηση 269%.

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Φρούτων και Λαχανικών Ουγγαρίας (FruitVeB), κ. Péter Kelemen, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής βερίκοκων και ροδάκινων, καταστράφηκε από τον πρόσφατο (αρχές Απριλίου) παγετό, που έπληξε τη χώρα. Απέφυγε να αναφερθεί στο πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των συγκεκριμένων φρούτων στην ουγγρική αγορά, τονίζοντας ότι αυτές (οι τιμές) επηρεάζονται τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς παράγοντες (διεθνή αγορά, ισοτιμίες νομισμάτων, αγροτική παραγωγή ξένων κρατών, κλπ.). Συμπλήρωσε ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν αρνητικά και την εγχώρια παραγωγή κερασιών, μήλων και αχλαδιών.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr