Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φρούτα : Πλήγμα για τους κονσερβοποιούς η ολική καταστροφή από τον παγετό

Φρούτα : Πλήγμα για τους κονσερβοποιούς η ολική καταστροφή από τον παγετό

Τα φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια) στην Κεντρική Μακεδονία καταστράφηκαν στο 100%.

Η πρωτοφανής καταστροφή έως και στο 100% στις αγροτικές καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια,) που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, με επίκεντρο την Πέλλα και την Ημαθία, δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες – μέλη του ΣΒΕ που είναι εγκατεστημένες στις ανωτέρω περιοχές. Εκτιμάται από παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ζημία της τελευταίας 20ετίας, η οποία συγκρίνεται μόνον με αυτή του 2003.

Η σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024