Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστοδουλίδης για Κυπριακό : Η στάση της Τουρκίας δεν δημιουργεί αισιοδοξία για τις συνομιλίες στην Πενταμερή της Γενεύης

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό : Η στάση της Τουρκίας δεν δημιουργεί αισιοδοξία για τις συνομιλίες στην Πενταμερή της Γενεύης

Ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκίες δημιουργεί στην Κύπρο ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό ο δημόσιος καβγάς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια την Παρασκευή στην Άγκυρα.

Ανάμεικτα συναισθήματα και προσδοκίες δημιουργεί στην Κύπρο ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό ο δημόσιος καβγάς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Νίκο Δένδια την Παρασκευή στην Άγκυρα.

Έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο «Θέμα 104,6» τόνισε ότι «τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις, δικαιολογημένα δεν δημιουργούν αισιοδοξία», ωστόσο πρόσθεσε:

«Την ίδια στιγμή όμως και βλέποντας διαχρονικά τη στάση της τουρκικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να πάμε στη Γενεύη – και Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα- έχοντας υπόψη ότι η Τουρκία θα προσέλθει με αυτές τις απαράδεκτες θέσεις και άρα, θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ακόμα ότι «έχουμε δει στο παρελθόν η Τουρκία να προσέρχεται την ώρα των συζητήσεων με διαφορετικές προσεγγίσεις, είτε κάποιες φορές γιατί το επιθυμεί είτε γιατί επιθυμεί να κερδίσει τις εντυπώσεις. Για αυτό τον λόγο, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Αυτή είναι η θέση και της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε όλα τα πιθανά σενάρια. Στόχος μας είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει το θετικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, όλοι μας θα κριθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία θέλει να θέσει εκτός ευρωπαϊκής ατζέντας τα ζητήματα με Ελλάδα και Κύπρο

Το επίπεδο των σχέσεων Αθηνών – Λευκωσίας επηρεάζει αναπόφευκτα και το Κυπριακό, σχολίασε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Εκείνο που θα έλεγα βλέποντας και τη συνέντευξη Τύπου και έχοντας ενημερωθεί διεξοδικά και από τον ομόλογό μου για το τι λέχθηκε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και με τον Τούρκο πρόεδρο και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, υπάρχει μία συνειδητή προσπάθεια από την πλευρά της Τουρκίας να θέσει τα θέματα που υπάρχουν με την Ελλάδα όπως και τα θέματα που υπάρχουν με την Κύπρο εκτός της ευρωπαϊκής ατζέντας, εκτός της ημερήσιας ευρωπαϊκής διάταξης γιατί βλέπει ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν – με τη συμπεριφορά της – να δώσουν αυτό που η Τουρκία επιθυμεί, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και άλλα που η Τουρκία επιθυμεί, δώρα εξελίξεις σε σχέση με τις Βρυξέλλες. Το κάνει γιατί γνωρίζει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορεί να πάρει αυτά που επιθυμεί από την Ε.Ε. Αντιλαμβάνεστε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι κράτη – μέλη της Ε.Ε. και άρα τα θέματα αυτά είναι στην ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη.

»Αύριο, υπάρχει προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών και ήδη ο Έλληνας ομόλογός μου έχει ζητήσει να ενημερώσει για την επίσκεψη και τα αποτελέσματα το Συμβούλιο.

»Σίγουρα η Ε.Ε. θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με αυτά που ανέφερε. Υπάρχουν 3-4 κράτη – μέλη της Ε.Ε. που επιδεικνύουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά κριτική προς την Τουρκία. Αυτή η προσέγγιση δεν λύνει τα προβλήματα, ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την παραβατική συμπεριφορά από πλευράς της Τουρκίας και στο τέλος της ημέρας, δεν βοηθούν να υπάρξουν και θετικές εξελίξεις στα ευρωτουρκικά.

»Αν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή της ατζέντα, θα πρέπει να το αποδείξει στην πράξη και όχι μόνο μέσα από δημόσιες δηλώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Χαλούμι

Για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Πρόκειται για μία άκρως πολιτική εξέλιξη πέραν της οικονομικής πτυχής που είναι πολύ σημαντική.

»Πολύ πρόσφατα έχει καταχωρηθεί ως Κυπριακό Προστατευόμενο Προϊόν και δείχνει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Στην ουσία έχει αποφασιστεί η εφαρμογή του κεκτημένου της Ε.Ε. σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο θέμα. Είναι μία εξέλιξη η οποία δημιουργεί οφέλη για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αφού πλέον το συγκεκριμένο προϊόν θα μπορεί να εξάγεται στην Ευρώπη και όχι μόνο ως Κυπριακό Προστατευόμενο Προϊόν. Είναι μία εξέλιξη που στην παρούσα συγκυρία – είμαστε μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση στην Γενεύη – δείχνει το ρόλο που η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει.

»Είτε η Τουρκία είτε οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίσουν ότι υπάρχει ένα κράτος στην Κύπρο αυτό είναι γεγονός. Η Κύπρος είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε. και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αλλά το μήνυμα που στέλνει η τουρκοκυπριακή κοινωνία στην ηγεσία της είναι αν για παράδειγμα υπήρχε στην Κύπρο μία λύση δύο κρατών, αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ο οικονομικός παράγοντας διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το σημαντικό είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων είδε θετικά αυτήν την εξέλιξη. Είναι σημαντικό και το χρονικό ορόσημο που συμβαίνει , μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση στη Γενεύη».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024