Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος : Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Τσακαλώτος : Τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ;

Η ηχηρή απουσία του τέως υπουργού από την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας αφήνει χώρο για πολλά σενάρια

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει μια ενεργή παρουσία σε τρία επίπεδα. Δημόσιος λόγος μέσω αρθρογραφίας και κοινωνικών δικτύων. Βουλή. Κόμμα. Στην πρώτη περίπτωση, οι παρεμβάσεις του είναι σχεδόν πάντα εφ’ όλης της ύλης. Διακρίνει κάποιος εδώ το δικό του σχέδιο αλλά και ιδεολογικό πρόσημο, ένα κράμα βρετανικού φλέγματος και μαρξιστικής σκέψης. Στη Βουλή, σε έναν ρόλο που του ανατέθηκε με κοινή εσωτερική συμφωνία μετά τον συριζαϊκό ανασχηματισμό πριν από καιρό: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την οικονομία. Και στο κόμμα, πάντα ως ο άτυπος επικεφαλής των 53+ και στέλεχος της διατασικής Ομπρέλας που εσχάτως κατέγραψε ως ρεύμα αξιοπρόσεκτα ποσοστά στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Χωρίς πρόσκληση

Κι όμως μια τόσο ηχηρή απουσία του Τσακαλώτου, την εβδομάδα που μας πέρασε, μπορεί να κάνει κάποιον να ξαναδεί αλλιώς όλα τα παραπάνω δεδομένα. Κι αυτό αφού όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διά του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει σε εκδήλωση το πρόγραμμα του κόμματος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και από το κάδρο λείπει ο τέως υπουργός Οικονομικών, δίδεται χώρος σε πολλά σενάρια. Ο Τσακαλώτος δεν προσκλήθηκε καν στην εν λόγω εκδήλωση. Είδαμε τους αρμόδιους τομεάρχες, Εφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, να είναι δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια σειρά άλλων προσώπων όπως ο καθηγητής Αιμίλιος Αυγουλέας, η Λούκα Κατσέλη κ.τ.λ. Καλοπροαίρετος θα έλεγε πως ούτε οι επίσης βαρόνοι της οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δραγασάκης και Σταθάκης, ήταν εδώ. Και θα προσέθετε, όπως έκαναν οι επίσημες πηγές του κόμματος, πως και στο πρόγραμμα του νέου ΕΣΥ δεν ήταν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Υποψίες για ρήξη με Τσίπρα

Ομως ο Τσακαλώτος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την οικονομία. Και έλειπε επίσης και από την τηλεσύσκεψη του Τσίπρα με το ΤΧΣ για τα τραπεζικά θέματα και την Πειραιώς. Πολύ περισσότερο, επιβεβαιώνει την απορία και τις υποψίες για ρήξη και αποστάσεις του με τον Τσίπρα μια αποστροφή από αρθρογραφία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου (και με καλή σχέση με τον τέως ΥΠΟΙΚ). «Με έκπληξη παρατήρησα. στη χθεσινή, επικοινωνιακά άψογα οργανωμένη, συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τo οικονομικό του πρόγραμμα, ότι απουσίαζε ο υπουργός που χειρίστηκε επί χρόνια την οικονομία και τα πήγε και καλά» σημείωνε ο Κούλογλου (TVXS). Δίδοντας έτσι λαβή στο σενάριο των αποστάσεων Τσακαλώτου – Τσίπρα που έχει πολλές ερμηνείες.

Πολλές ερμηνείες

Μία είναι απλά πολιτική: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούει τις σειρήνες για άνοιγμα στη μεσαία τάξη και θεωρεί τον τέως Τσάρο της Οικονομίας συνδεδεμένο με τη βαριά φορολόγηση αυτών των κοινωνικών στρωμάτων – του είχε γίνει παλιά και έμμεση επίθεση από στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης ή ο Παύλος Πολάκης. Μια πιο στενή ανάγνωση θέλει την πρόσφατη σύγκρουση σε ΚΟ και ΠΣ του κόμματος με πρωταγωνιστές στελέχη της Ομπρέλας, δηλαδή του ρεύματος όπου ανήκει και ο Τσακαλώτος, να είναι η αιτία. Ενα εσωκομματικό τερέν που ξεκινάει από τη διαφορετική θέση για τη νομιμοποίηση του πρωινού καφέ ως οργάνου του κόμματος και φτάνει στη διαφωνία για το ύφος του Παύλου Πολάκη ή την επένδυση του Ελληνικού.

Μια παράλληλη ανάγνωση θέλει βέβαια τον Τσακαλώτο αποστασιοποιημένο όχι μόνον από το περιβάλλον Τσίπρα αλλά και με στενούς όρους από την τάση των 53+. Πάντα εδώ ανήκει, πάντα με εκείνους έχει ιδεολογική σύμπνοια, όμως δεν φαίνεται να διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο στο εν λόγω ρεύμα που πλέον έχει και άλλους πρωταγωνιστές, όπως τον Ανδρέα Ξανθό. Εως χθες, πολλοί ανέμεναν μια συνολική παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε ΜΜΕ, ενώ επιμένουν να τονίζουν στην εσωτερική του δημοφιλία. Αλλοι πάλι θεωρούν πως ο Τσίπρας διαμορφώνει τη νέα ομάδα του σταθερά και κάτω από τη μύτη του κόμματος. «Οπερ έδει δείξαι».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024