Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου : Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σχέση του Γουίλιαμ και του Χάρι 

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου : Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σχέση του Γουίλιαμ και του Χάρι 

Μέχρι και φυσιογνωμιστές θα ριχτούν στη «μάχη» για να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος ανάμεσα στους δύο αποξενωμένους πρίγκιπες και αδέλφια, την ώρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ θα αποτίει σιωπηλό φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της 

Εάν μπορούσε να γυρίσει πίσω ο χρόνος, ίσως σήμερα οι παγωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πριγκίπων-αδελφών, του Γουίλιαμ και του Χάρι, να μην αποτελούσαν το μεγαλύτερο για τους Βρετανούς θέμα συζήτησης και πιο καυτό παραλειπόμενο της κηδείας του παππού τους, του πρίγκιπα Φιλίππου.

Ίσως, γράφουν κάποιοι Βρετανοί σχολιαστές, να αναβίωναν στις οθόνες των τηλεοράσεων εκείνες οι σπαραξικάρδιες εικόνες από το μακρινό 1997, όταν οι δυό τους, παιδιά ακόμη, πορεύονταν μαζί πίσω από το φέρετρο της μητέρα τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Όμως, ένα τέταρτο του αιώνα μετά, πολλά έχουν αλλάξει. Κυρίως τον τελευταίο χρόνο.

Η ρήξη του Χάρι και της Μέγκαν με το παλάτι. Η φυγή τους στην Αμερική. Η σκανδαλώδης συνέντευξη των δυο, με βαριές κατηγορίες και υπόνοιες για το Μπάκιγχαμ, στην Όπρα.

Στη σημερινή τελετή θα είναι η πρώτη φορά που τα δύο αδέλφια θα συναντηθούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Δεν βρέθηκαν καν μαζί μετά την άφιξη του Χάρι από τις ΗΠΑ (όπου παρέμεινε η εγκυμονούσα Μέγκαν). Τυπικά, άλλωστε, ο δούκας του Σάσεξ έπρεπε να μπει σε καραντίνα, για προληπτικούς λόγους.

Θα σπάσει ο «πάγος»;

Μία πρώτη κίνηση έγινε για να σπάσει ο «πάγος» μεταξύ των δύο αδελφών, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, την οποία βρετανικά ΜΜΕ απέδωσαν σε μεσολαβητική προσπάθεια της Κέιτ Μίντλετον: συζύγου του Γουίλιαμ, Δούκισσας του Κέιμπριτζ και «της μεγαλύτερης αδελφής που δεν είχα ποτέ», όπως την αποκαλούσε παλιότερα ο Χάρι.

Το τι ειπώθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα παραμένει άγνωστο.

Αυτό που είναι γνωστό, αντίθετα, είναι ότι στη σημερινή πομπή ο Γουίλιαμ και ο Χάρι δεν θα περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ακολουθώντας το φέρετρο του παππού τους.

Ανάμεσά τους αποφασίστηκε να βρίσκεται ο Πίτερ Μαρκ Άντριου Φίλιπς, ξάδελφός τους και το μεγαλύτερο εγγόνι του Φιλίππου. Είναι αυτός, γράφει ο Guardian, που «θα κληθεί να γεμίσει το φυσικό και συναισθηματικό κενό μεταξύ των δύο».

Όταν, δε, το φέρετρο θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο κάστρο του Ουίνδσορ, ο Γουίλιαμ θα στέκεται -ως δεύτερος στη διαδοχή- μπροστά από τον Χάρι.

Αυτός ο τυπολατρικός διαχωρισμός, στο όνομα του θρόνου, ήταν κατά τον ιστορικό (και σύμβουλο της σειράς «The Crown»), Ρόμπερτ Λέισι, κάτι που σημάδεψε από νωρίς τη σχέση μεταξύ των δύο αδελφών, καθώς ο μεγάλος προετοιμαζόταν για τη διαδοχή και ο μικρός περιοριζόταν  σε ρόλο «αιώνιου δεύτερου».

Πρόκειται για μια «σύγκρουση αγάπης και καθήκοντος», παρατηρεί ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Μάχη Αλδεφών: η εκ των έσω ιστορία μιας οικογένειας σε αναβρασμό». Κι αυτή η σύγκρουση, αναφέρει, έγινε πιο πολυεπίπεδη, όταν στη ζωή του Γουίλιαμ και του Χάρι μπήκαν οι σύζυγοί τους. Πρωτίστως, λέει, η αντισυμβατική Μέγκαν Μαρκλ.

Μοναρχία σε κίνδυνο;

Κάπως έτσι, λοιπόν, οι σχέσεις μεταξύ του Ουίλιαμ και του Χάρι έφθασαν στο χειρότερο σημείο τους, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη βρετανική μοναρχία.

Πολλοί ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το θάνατο του Φιλίππου το τέλος μιας εποχής, με τη νέα να προβλέπεται γεμάτη με προκλήσεις για τον βρετανικό θρόνο, πιθανόν και με ανοιχτή αμφισβήτηση του ρόλου της βασιλικής οικογένειας στον 21ο αιώνα: εάν όχι στη Βρετανία, πολύ πιθανό στην Κοινοπολιτεία.

Προς το παρόν, στις δημοσκοπήσεις οι Βρετανοί δηλώνουν σε ποσοστό 60% υπέρ της μοναρχίας.

Ωστόσο, ως προς το ποιος θα έπρεπε να αναλάβει τα ηνία της, μετά την Ελισάβετ, είναι μάλλον μπερδεμένοι.

Σύμφωνα με το Daily Beast, νέες μετρήσεις δείχνουν ότι μόλις το 27% προτιμά τον πρώτο στη σειρά διαδοχής, πρίγκιπα Κάρολο, έναντι 47% που θέλει να αναλάβει τα σκήπτρα ο Γουίλιαμ.

Στις ηλικίες 18-24, εν τω μεταξύ, το 23% δηλώνει ότι προτιμά να γίνει βασιλιάς ο «έκπτωτος» Χάρι.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024