Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστρία : Έκθεση για τον νεαρό Χίλτερ με τις ευλογίες του ΥΠΕΣ της χώρας

Αυστρία : Έκθεση για τον νεαρό Χίλτερ με τις ευλογίες του ΥΠΕΣ της χώρας

Η έκθεση καλύπτει τα παιδικά και εφηβικά χρόνια που πέρασε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία.

“Ο νεαρός Χίτλερ – Τα χρόνια διαμόρφωσης ενός δικτάτορα” είναι ο τίτλος μιας νέας έκθεσης στο Δημοτικό Μουσείο “Νόρντικο” της αυστριακής πόλης Λιντς, η οποία ανοίγει από αύριο, Παρασκευή, και προσπαθεί να “φωτίσει” τις πρώτες δύο δεκαετίες, μέχρι το 1914, στη βιογραφία του μεγαλύτερου εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Αδόλφου Χίτλερ, καθώς και τα πολιτικά ρεύματα εκείνης της εποχής.

Η έκθεση καλύπτει τα παιδικά και εφηβικά χρόνια, τα οποία ο δικτάτορας πέρασε μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας του στην περιοχή Ίνφιρτελ της ‘Ανω Αυστρίας, στο Λιντς και στη Βιέννη, ενώ, η ίδια η γενέτειρά του, η πόλη Μπραουνάου — όπου και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και για το οποίο υπάρχουν πολυετείς συζητήσεις και διαφορές ως προς τη μελλοντική χρήση του — δεν παίζει τον κεντρικό ρόλο στην έκθεση.

Τμήμα της έκθεσης παραλήφθηκε από εκείνη που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στο Σανκτ Πέλτεν της Κάτω Αυστρίας για τα πρώτα χρόνια του Χίτλερ, και τώρα στο Λιντς συμπληρώνεται με τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Δημοτικό Μουσείο “Νόρντικο” πρωτοπαρουσιάζονται τα εντυπωσιακά ευρήματα από τη σοφίτα του σπιτιού με τις επιστολές του ‘Αλοϊς Χίτλερ, του πατέρα του δικτάτορα, όπως επίσης και τα σχέδια τοπίων του Χανς Πόσε, του τότε ιστορικού Τέχνης και ειδικού εντεταλμένου του Αδόλφου Χίτλερ για την δημιουργία του λεγόμενου “Μουσείου του φύρερ” στο Λιντς.

Η πόλη Λιντς ασχολείται με την διαχείριση του ιστορικού της παρελθόντος από το 1988, και όπως σημειώνει ο δήμαρχός της, ο Κλάους Λούγκερ, “ένα πρόσωπο όπως ο Χίτλερ, το οποίο είναι ανοσοποιημένο στην κοινωνία μας, μπορεί ίσως να διευκολύνει τους ανθρώπους να προβληματιστούν λίγο με τις σημερινές συμπεριφορές”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι το τέλος του 2022 πρόκειται να διαρκέσουν οι εργασίες αναδιαμόρφωσης — κόστους πέντε εκατομμυρίων ευρώ — του σπιτιού στο Μπραουνάου, στο οποίο γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, και όπου τελικά, έπειτα από τις πολυετείς αντιπαραθέσεις, θα στεγάζονται μελλοντικά υπηρεσίες της εκεί περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης.

Η μελλοντική στέγαση εκεί, της περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης και μίας αστυνομικής επιθεώρησης, αποτελεί την καταλληλότερη χρήση του κτιρίου, είχε τονίσει κατά την παρουσίαση της σχετικής απόφασης ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, επισημαίνοντας πως, σε τελική ανάλυση, η Αστυνομία είναι ο φύλακας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ελευθερίας.

Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών έχει την δικαιοδοσία επί του σπιτιού, για την απαλλοτρίωση του οποίου από την Αυστριακή Δημοκρατία, η διαδικασία υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα και οφειλόταν στις επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές της πρώην ιδιοκτήτριας, η οποία αποδέχθηκε τελικά την αποζημίωσή της, ύψους 812.000 ευρώ.

Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση “Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15” στο Μπραουνάου, στο ομόσπονδο κρατίδιο της ΄Ανω Αυστρίας, ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος ‘Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγό του Κλάρα.

Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε — τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους — στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο Αδόλφος Χίτλερ, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής της “κληρονομιάς” που φέρεται να την στιγματίζει.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024