Πρώτα έγινε μια από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που άνοιξαν τις «πόρτες» τους στους ταξιδιώτες. Τώρα, οι Μαλβίδες προσπαθούν να γίνουν πρωτοπόροι του τουρισμού των εμβολίων.

Αξιωματούχοι του πιο διάσημου ίσως προορισμού του Ινδικού ωκεανού ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να προσφέρουν εμβόλια στους τουρίστες κατά την άφιξή τους, προκειμένου να πείσουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους να τις επισκεφθούν.

Ο Αμπντουλά Μαουσούμ, υπουργός τουρισμού της χώρας, έχει επιβεβαιώσει ότι οι Μαλδίβες αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα τουρισμού των «τριών V» που θα επιτρέπει στους τουρίστες να «φτάνουν στη χώρα, να εμβολιάζονται και να κάνουν διακοπές» (Visit, Vaccinate and Vacation).

Σύμφωνα με τον Μαουσούμ, η χώρα έχει σκοπό να προσφέρει δυο δόσεις εμβολίου στους τουρίστες, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να περάσουν αρκετές εβδομάδες στον εξωτικό προορισμό.

Ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει τον τουρισμό των νησιών της χώρας, που πριν την πανδημία υποδέχονταν 1,7 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

Ωστόσο όσοι έχουν δελεαστεί από την ιδέα, θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή.

Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ξεκινήσει προτού η χώρα εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού της, ο οποίος εκτιμάται περίπου στα 550.000 άτομα.

«Η κεντρική ιδέα του ανοίγματος του τουρισμού είναι να παρέχουμε έναν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή τουρισμό με τις μικρότερες δυνατές δυσκολίες για τους τουρίστες», δήλωσε πρόσφατα ο Μαουσούμ στο CNBC.

«Επομένως, όταν η χώρα εμβολιαστεί, θα συνεχίσουμε με τον τουρισμό των τριών V».

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι το 53% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ για τους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%.

Δεδομένα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνουν ότι ο τουρισμός αποτελεί το 28% του ΑΕΠ των Μαλδίβων – ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Η χώρα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας: Καθώς αποτελείται από πολλά μικρά νησάκια, είναι ευκολότερη η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι Μαλδίβες μέχρι στιγμής χρησιμοποιούν εμβόλια που τους έχουν δωρίσει η Ινδία και η Κίνα, αλλά και το πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ, ενώ αυτή τη στιγμή περιμένουν να παραλάβουν μια επιπλέον παραγγελία από τη Σιγκαπούρη.

Η ταχύτητα του προγράμματος εμβολιασμού τους οφείλεται στον μικρό πληθυσμό τους.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν οι τουρίστες θα χρειαστεί να πληρώσουν για να κάνουν εμβόλιο κατά την άφιξή τους στη χώρα.

Ήδη πάντως υπάρχουν τουλάχιστον 500 θέρετρα και βίλες που υποδέχονται τουρίστες στο νησιωτικό κράτος, όμως η πρωτεύουσα της χώρας, το Μάλε, παραμένει κλειστή.

Τα σύνορα της πόλης έκλεισαν στα τέλη Μαρτίου, όμως οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ανοίξουν το σύνολο της χώρας για τους τουρίστες, χωρίς περιορισμούς, τον Ιούλιο.

Αν και οι επισκέπτες θα πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους, ο προορισμός συνέχισε να δέχεται ταξιδιώτες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, χωρίς να βιώσει έξαρση των κρουσμάτων.

Μέχρι τις 15 Απριλίου στη χώρα είχαν καταγραφεί συνολικά 25.939 κρούσματα κοροναϊού και 67 θάνατοι.

Με πληροφορίες από CNN

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο