Επισήμως, αναφέρει το δημοσίευμα, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Παππάς. Ανεπίσημα, όμως, είναι μια πολύ διαφορετική, και ξέφρενη ιστορία με ριζοσπαστικούς μοναχούς, αστυνομικούς με συμπάθεια στην ακροδεξιά και καταδικασθέντα εγκληματία πολέμου.

Έξι μήνες μετά την καταδίκη του, ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς δεν μαρτυρά την περίπτωση φυγά τον οποίο αναζητά επίμονα η αστυνομία.

«Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει ένα σοβαρό ναζιστικό πρόβλημα» αναφέρει δημοσίευμα του Vice με τίτλο «Η απίστευτη ιστορία του του φυγά ναζί Χρήστου Παππά» το οποίο συνδέει το όνομα του με σέρβους εγκληματίες πολέμου.

Επισήμως, αναφέρει το δημοσίευμα, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται ο Παππάς. Ανεπίσημα, όμως, είναι μια πολύ διαφορετική, και ξέφρενη ιστορία με ριζοσπαστικούς μοναχούς, αστυνομικούς με συμπάθεια στην ακροδεξιά και καταδικασθέντα εγκληματία πολέμου.

Η καταδίκη και επιβολή ποινών φυλάκισης σε 57 ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο «θα ήταν μία μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, αλλά στην απαγγελία τους δεν εμφανίστηκαν ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που ακόμη διαμένει σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με διπλωματική ασυλία», σημειώνει το Vice.

H αστυνομία ωστόσο δεν έχει ιδέα πού είναι ο Χρήστος Παππάς, πρώην βουλευτής στην Ελλάδα και «λάτρης του ναζιστικού cosplay».

«Για τους πολίτες, τους μετανάστες, την αριστερή κοινότητα της Ελλάδας που είχαν γίνει στόχος των βίαιων επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά είναι μία ωμή διαστροφή για αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένα ανεκτό καλό τέλος» στην υπόθεση και παράλληλα «ταχύτατα μετατρέπεται σε λεκέ στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας».

«Υπάρχει μια αίσθηση» τονίζει το Vice «πως ο Παππάς απέφυγε την απόδοση δικαιοσύνης με τη βοήθεια των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ενός καταδικασμένου Σέρβου εγκληματία πολέμου».

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά στη συνεργασία της εγκληματικής οργάνωσης με την ελληνική αστυνομία αλλά και τα σώματα ασφαλείας, μια «σχέση» που ήταν δύσκολο να κρυφτεί, ενώ γίνεται λόγος και για τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά και την πρώιμη δράστη της Χρυσής Αυγής.

«Και δεν συνεργάζονταν απλώς… οι αστυνομικοί αγάπησαν την ψήφο στην Χρυσή Αυγή ενώ» στέλνοντάς την στη Βουλή το 2012.

«Καταλαβαίνετε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα πιαστεί ο Παππάς; Στο σπίτι αυτοί οι τύποι προστατεύονται από την αστυνομία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν καθώς έχουν πολλούς φίλους στα Βαλκάνια», είναι η φράση ενός κατοίκου της Αθήνας που παραθέτει το κείμενο.

Οι σχέσεις με τον Σέσελι

Ένα στέλεχος κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρώπης που έχει προϋπηρεσία σε μυστικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια την περασμένη δεκαετία μίλησε στο Vice τον Ιανουάριο και ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι αυτή η παρανοϊκή σερβική αίρεση τον βοήθησε να διαφύγει», αναφερόμενος στην Μονή Εσφιγμένου στο Άγιος Όρος.

Στην Ελλάδα κάποια στιγμή θα τον έπιαναν, όπως εκτίμησε, «είναι πιθανότατα με ακροδεξιούς Σέρβους… έχει σχέση με τον Σέσελι που ξεκινά από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ελέγξτε τους Έλληνες στην Σερμπρένιτσα».

Ο επίσημος επικεφαλής της Μονής Βαρθολομαίος (που δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν), επίσης ανέφερε ότι «όταν έμαθα ότι εξαφανίστηκε ο Παππάς, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως τον είχαν στο μοναστήρι». Τον Φεβρουάριο η αστυνομία έκανε έφοδο στη Μονή, αλλά ο Παππάς δεν βρέθηκε. Όπως εκτιμήθηκε, χρησιμοποίησε την ευρύτερη περιοχή για να κρυφτεί το πρώτο διάστημα.

«Ακόμη και αν δεν ήταν ο ίδιος εκεί, ήταν αυτοί που τον βοήθησαν… έχουμε πληροφορίες ότι το Άγιο Όρος ήταν μέρος της διαδρομής προς τη Σερβία ή το Κόσοβο», είπε αξιωματούχος της ΕΛΑΣ. «Ακόμη τον ψάχνουμε, όπως και κάθε στοιχείο, στην Ελλάδα… αλλά νομίζω ότι τον κρύβουν οι Σέρβοι φίλοι του».

Οι Σέρβοι αρνούνται τα πάντα επίσημα, αλλά ένας διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο VICE World News ότι η αστυνομία έψαχνε ενεργά τον Παππά με βάση συμβουλές και σίγουρα αν τον έβρισκαν θα προχωρούσαν στη σύλληψή του.

«Οι Σέρβοι πραγματικά δεν θέλουν να εγκαταλείπουν τους Σέρβους. Και ο Παππάς μπορεί να είναι δημοφιλής στους ριζοσπάστες, αλλά δεν είναι Σέρβος» αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτή είναι η επίσημη γραμμή και είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Σέρβος διπλωμάτης. «Η ανεπίσημη γραμμή είναι ότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι ριζοσπαστικοί φίλοι του τον βοήθησαν να ξεφύγει από την Ελλάδα και ενώ πιθανότατα πέρασε από τη Σερβία, δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το που έμεινε, το πιο λογικό και ασφαλέστερο πράγμα θα ήταν να μετακινηθεί σε απομακρυσμένο περιοχές του [Σερβικού] Κοσσυφοπεδίου ή [της Βοσνιακής Δημοκρατίας Σέρπσκα] για να κρυφτούν με τους μοναχούς. Αν τον βρούμε στη Σερβία θα τον συλλάβουμε, αλλά σε αυτά τα μέρη δεν ξέρω ποιος μπορεί να το κάνει».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr