Πέμπτη 23 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σχοινάς : Χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα στο σημείο που πονάει περισσότερο

Σχοινάς : Χτυπάμε το οργανωμένο έγκλημα στο σημείο που πονάει περισσότερο

Η Κομισιόν χαράσει νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη με έμφαση στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των κακοποιών.

Τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος παρουσίασε η Κομισιόν, εστιάζοντας στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας, στην αντιμετώπιση δομών οργανωμένου εγκλήματος και στα εγκλήματα υψηλής προτεραιότητας, στην εξάλειψη των κερδών από εγκληματικές δραστηριότητες και στη διασφάλιση μιας σύγχρονης απάντησης στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε ότι «οι εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο νέες τεχνολογίες και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να επεκτείνουν τις παράνομες δραστηριότητες, on line ή off line».

Αδύνομο σημείο η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κρατών

«Οι πρόσφατες εμβληματικές περιπτώσεις όπως το EncroChat αποκάλυψαν πόσο εξελιγμένα είναι τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικές είναι οι προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε οργανωμένο έγκλημα διασυνοριακά. Η σημερινή στρατηγική θα βοηθήσει να χτυπήσουμε αυτούς τους κακοποιούς στο σημείο που πονάει περισσότερο, υπονομεύοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο που ευδοκιμεί λόγω της έλλειψης συντονισμού μεταξύ των κρατών» προσέθεσε ο κ. Σχοινάς.

Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται, όπως φαίνεται από την ταχεία προσαρμογή τους στην πανδημία του κορονοϊού, για παράδειγμα μέσω της αύξησης των πλαστών ιατρικών προϊόντων και του διαδικτυακού εγκλήματος.

Ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη συμμετέχουν σε μια σειρά από εγκληματικές δραστηριότητες όπως διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα ιδιοκτησίας, απάτη, λαθρεμπόριο μεταναστών και εμπόριο ανθρώπων.

Το 2019, τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες ανήλθαν στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή 139 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η στρατηγική καθορίζει τα εργαλεία και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα 5 χρόνια. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε ότι «με τα μέτρα που προτείνουμε , θα κινηθούμε από την περιστασιακή αστυνομική συνεργασία σε μόνιμες συνεργασίες και θα ακολουθήσουμε τα χρήματα για να πιάσουμε εγκληματίες μέσω οικονομικών ερευνών».

Η στρατηγική στοχεύει:

1) Στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας

2)Υποστήριξη πιο αποτελεσματικών ερευνών για να παύσουν οι δομές οργανωμένου

3) Βεβαίωση ότι το έγκλημα δεν πληρώνει: Πάνω από το 60% των εγκληματικών δικτύων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ συμμετέχουν στη διαφθορά και πάνω από το 80% χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρήσεις ως μέτωπο για τις δραστηριότητές τους, ενώ μόνο το 1% των εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων κατασχέθηκε.

4) H προσαρμογή των διαδικασιών της επιβολής του νόμου και του δικαστικού σώματος έτσι ώστε να είναι κατάλληλο για την ψηφιακή εποχή.

Η πληγή του τράφικινγκ

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή παρουσίασε νέα στρατηγική και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (2021-2025), με έμφαση στην πρόληψη του εγκλήματος, την προσαγωγή των λαθρεμπόρων στη δικαιοσύνη και την προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων.

Μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν περισσότερα από 14.000 εγγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διακινητές να αποκομίζουν κέρδη που εκτιμάται ότι φτάνουν τα 2,7 δις ευρώ σε ένα χρόνο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι «η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι κομμάτι της δουλειάς μας για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει. Οι διακινητές κυνηγούν τα τρωτά σημεία των ανθρώπων. Με τη σημερινή στρατηγική, ακολουθούμε μια τρισδιάστατη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία, την πολιτική και την επιχειρησιακή υποστήριξη και χρηματοδότηση σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης και την εξουδετέρωση των εγκληματικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση των θυμάτων».

Η εν λόγω στρατηγική εστιάζει μεταξύ άλλων στη διάλυση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών, στην προστασία, την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των θυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά και στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός, μετράει αντίστροφα για το Final Four (vids)

O Oλυμπιακός έφτασε στο Βερολίνο για το Final Four και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον κόσμο των Ερυθρόλευκων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 23 Μαϊου 2024