Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχοινάς για sofagate : Μπορεί η Φον ντερ Λάιεν να έχει 1,65 ύψος αλλά έδειξε περηφάνια απέναντι σε δύο καθήμενους κυρίους

Σχοινάς για sofagate : Μπορεί η Φον ντερ Λάιεν να έχει 1,65 ύψος αλλά έδειξε περηφάνια απέναντι σε δύο καθήμενους κυρίους

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε τη στάση Ερντογάν απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως δεν κέρδισε η Τουρκία αλλά η Ευρώπη

«Δεν κέρδισε η Τουρκία, η Ευρώπη κέρδισε» επισήμανε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αναφερόμενος στη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνάντηση στην Άγκυρα και ιδιαίτερα αιχμηρά ανέφερε: «Μπορεί να είναι 1,65 στο ύψος, αλλά πιστεύω ότι δεν ξεχάσει κανείς στον κόσμο το κουράγιο της, την περηφάνια με την οποία στάθηκε απέναντι σε δύο –επαναλαμβάνω σε δύο- καθήμενους κυρίους, δεν υπάρχει πιο απτό χαρακτηριστικό δείγμα προάσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αυτό που έκανε η Ούρσουλα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα».

Εξήρε τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ρωτήθηκε για το ‘’sofagate’’ και απαντώντας, εξήρε τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Από τα τρία πρόσωπα που βρίσκονταν στη συνάντηση αυτή, η μόνη η οποία έμεινε να συμβολίζει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις ευρωπαϊκές αξίες ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Μπορεί να είναι 1,65 στο ύψος, αλλά πιστεύω ότι δεν ξεχάσει κανείς στον κόσμο το κουράγιο της, την περηφάνια με την οποία στάθηκε απέναντι σε δύο –επαναλαμβάνω σε δύο- καθήμενους κυρίους, δεν υπάρχει πιο απτό χαρακτηριστικό δείγμα προάσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αυτό που έκανε η Ούρσουλα αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα. Και πιστεύω ότι φτάνουμε στο σημείο, όπου στην Ευρώπη χρειαζόμαστε και λίγα σύμβολα. Νομίζω ότι έχουμε πολλές πολιτικές, πολύ τεχνοκρατία, πολλές δομές, η Ευρώπη θέλει σύμβολα και δεν υπάρχει πιο ωραιότερο σύμβολο για το τι πιστεύουμε από αυτό που κατάφερε να περάσει με την περήφανη στάση της η πρόεδρος της Επιτροπής».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Σχοινάς ανέφερε: «Υπάρχουν πολλοί μέσα και έξω από την Ευρώπη που πιστεύουν κάπου μέσα τους ότι μειώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δουλεύει για το κοινό συμφέρον όλων, πετυχαίνουν να ανέβουν οι ίδιοι είτε ως κράτη-μέλη είτε ως εχθροί της Ευρώπης, δηλαδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνεται λίγο ο αποδιοπομπαίος τράγος ή ο σάκος του μποξ. Πιστεύω ότι αυτό τώρα πρέπει να σταματήσει. Ειδικά όταν η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε τέτοιες απειλές, σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις, όπου αν χρειάζεται να μπει κάποιος μπροστά, όπως μπήκε η Επιτροπή με την μαζική αγορά εμβολίων, με αυτό το κολοσσιαίο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τώρα δεν είναι λίγο φθηνό να βάλλεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην έχει μια καρέκλα να καθίσει η πρόεδρος της; Να γίνεται στόχος άδικων επιθέσεων εδώ και εκεί; Εγώ θέλω να πιστεύω ότι ας είναι αυτό το απαράδεκτο γεγονός της Άγκυρας, το τέλος αυτών των τακτικών, των φθηνών επιθέσεων στην Ευρώπη».

«Η στάση της Ούρσουλα, εκεί όρθια για δύο λεπτά είναι ελπίδα για το μέλλον»

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξης πως δεν πιστεύει ότι «αυτό το θλιβερό γεγονός της Άγκυρας αποδεικνύει την αδυναμία ή την χρεοκοπία της Ευρώπης», αλλά ότι «αντίθετα τόνωσε τον ευρωπαϊσμό της κοινής γνώμης. Το ότι η κοινή γνώμη αντέδρασε ομόθυμα και με τέτοια δύναμη, είναι η καλύτερη απάντηση στους αυταρχικούς ηγέτες». Και επισήμανε εμφαντικά: «Η στάση της Ούρσουλα, εκεί όρθια για δύο λεπτά, η πολύ αξιοπρεπής και περήφανη στάση είναι ελπίδα για το μέλλον. Και ο δρόμος είναι αυτός, να σταθούμε απέναντι στον αυταρχισμό, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας. Εγώ νομίζω ότι εκείνη η εικόνα ήταν πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, για ώρες μετά, και το ποιος κέρδισε είναι σαφές. Δεν κέρδισε η Τουρκία, η Ευρώπη κέρδισε».

Σε σχέση με την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι ο Μάριο Ντράγκι βρήκε τη σωστή στιγμή για να εκφράσει το κοινό αίσθημα, δηλαδή είπε με λόγια αυτό που η Ούρσουλα είπε με την στάση της. Αν δείτε λίγο ψύχραιμα την ποιότητας της δημοκρατίας έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, αν δείτε με τι είδους ηγεσίες έχουμε να κάνουμε, θα δείτε ότι δεν έχουμε και πάρα πολλούς διεθνείς συνομιλητές που να έχουν την δημοκρατική ποιότητα και τα στάνταρ δημοκρατίας που έχουμε εμείς».

Τέλος, σε σχέση με την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «η εικόνα ανατρέπεται ραγδαία και το καλοκαίρι θα έχουμε την ανοσία της αγέλης», ενώ σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, ήταν κατηγορηματικός ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι «οι όποιες παρενέργειες είναι ελάχιστες»

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024