Ξεκινάει περίπου στη δεκαετία των 20, είτε σαν αγωνία είτε σαν πραγματικότητα. Έπειτα ακολουθούν ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών μετριέται σχεδόν με τη μεζούρα, καθώς κοιταζόμαστε εξεταστικά στον καθρέφτη. Και τελικά, μέχρι να συμπληρώσουμε τα 50, οι περισσότεροι θα συνειδητοποιήσουμε ότι τα μαλλιά μας δεν είναι πια αυτά που ξέραμε. Εκτός, φυσικά, αν στο μεταξύ λάβουμε τα μέτρα μας. Υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν στην ανδρική τριχόπτωση. Ας μην αφήσουμε την απραξία μας να γίνει μία από αυτές.

Ανδρογενετική Αλωπεκία, αυτός ο γνώριμος

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία είναι μια (δυσάρεστη) πραγματικότητα που ταλαιπωρεί αμέτρητους άνδρες. Για την ακρίβεια, περίπου το 40% των τριαντάρηδων εμφανίζει κληρονομική τριχόπτωση, ενώ στα 50 το ποσοστό σκαρφαλώνει στο υψηλότατο 50%. Και σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, τα πλούσια υγιή μαλλιά μπορούν να αποτελέσουν τιμημένο παρελθόν ήδη από την εφηβεία.

Τι κάνει, λοιπόν, τη χαίτη μας να μας εγκαταλείπει τόσο πρόωρα;

Βαριά κληρονομιά

Αν ανησυχείτε ότι οι τρίχες σας ετοιμάζονται για μαζική μετανάστευση στο… μαξιλάρι και τον νιπτήρα, είναι μια καλή στιγμή να ρίξετε μια εξεταστική ματιά στους άνδρες της οικογένειάς σας. Ίσως εκτός από το χιούμορ και το θεληματικό σας πηγούνι, να έχετε κληρονομήσει και μια τάση για πρόωρη αραίωση. Στην περίπτωση της τριχόπτωσης, τα γονίδιά μας είναι εκείνα που παίζουν τον ισχυρότερο ρόλο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε και αβοήθητοι.

Η τεστοστερόνη είναι (σχεδόν) αθώα

Σίγουρα κάποιος κάποτε σας έχει πει ότι η αραίωση είναι ένδειξη… ισχυρού ανδρισμού. Το κλισέ αυτό, φυσικά, στηρίζεται στη σύνδεση της τριχόπτωσης με την τεστοστερόνη – η οποία ωστόσο, ισχύει και δεν ισχύει. Τι σημαίνει αυτό; Η ίδια η τεστοστερόνη δεν φταίει σε τίποτα. Όμως τα κύτταρα στα κρανία ορισμένων ανδρών είναι γενετικά προδιατεθειμένα να μετατρέπουν την τεστοστερόνη σε μια άλλη ορμόνη, γνωστή ως DHT. Αυτή είναι που κάνει τους θύλακες των μαλλιών μας να συρρικνώνονται, μέχρι που τελικά καθίστανται ανίκανοι να γεννήσουν νέες τρίχες. Άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει τις τρίχες σας να τρέχουν μακριά σας; Οι ορμονικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Πρόβλημα ή σύμπτωμα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τριχόπτωση μπορεί να μην αποτελεί μεμονωμένο πρόβλημα, αλλά να συνδέεται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ανάμεσα σε αυτά, ανήκουν και οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο διαβήτης, διάφορες λοιμώξεις του κρανίου, ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα και η παχυσαρκία. Φυσικά, σε καμία περίπτωση η απώλεια των μαλλιών σας δεν μεταφράζεται αυτόματα σε κάτι βαθύτερο. Οπότε μην αγχώνεστε, αλλά καλού-κακού κανονίστε ένα τσεκ-απ. Α, και σε περίπτωση που λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, ρίξτε και μια ματιά στις αντενδείξεις. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν το πρόβλημα.

Μήπως έχετε ήδη πολλά στο κεφάλι σας;

Καμιά φορά, όταν το κεφάλι μας γεμίζει με προβλήματα, αδειάζει από μαλλιά. Ναι, όπως και σε αμέτρητες άλλες δυσάρεστες αντιδράσεις του οργανισμού μας, πολλές φορές ο ένοχος είναι τελικά το άγχος και όχι κάποιο σωματικό πρόβλημα. Εκτός των άλλων, αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγχωθείτε και για την απώλεια των μαλλιών σας.

Δεν νιώθουν ότι τα θέλετε πραγματικά

Εντάξει, τα μαλλιά σας έχουν αρχίσει να σας εγκαταλείπουν. Όμως κι εσείς, τι έχετε κάνει για να τα κρατήσετε; Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, το παιχνίδι δεν έχει χαθεί αν αρχίσετε να παίρνετε κι εσείς τα μέτρα σας.

Λύστε το μυστήριο

Πώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση, αν δεν μάθετε πρώτα σε τι οφείλεται; Η επίσκεψη στον δερματολόγο πρέπει να γίνει η αφετηρία του αγώνα για την… επιστροφή της τρίχας. Κατά πάσα πιθανότητα, εκείνος ή εκείνη θα σας κατευθύνει σε μια σειρά από αιματολογικές ή άλλες ορμονικές εξετάσεις, προκειμένου να καταστρώσετε από κοινού το σωστό σχέδιο δράσης.

Βγάλτε τον χάρακα

Προκειμένου να ενημερώσετε πλήρως τον δερματολόγο σας για τις… κινήσεις των θυλάκων σας, θα πρέπει να έχετε και ο ίδιος μια καλή εποπτεία της εξέλιξης της τριχόπτωσής σας. Κοιτάξτε παλιές σας φωτογραφίες: Σε τι βαθμό είναι αισθητή η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών σας; Κάντε μια δημοσκόπηση στον στενό σας περίγυρο – και απαιτήστε να είναι ενοχλητικά ειλικρινείς. Και προφανώς, παρακολουθήστε όσο το δυνατόν στενότερα την εξέλιξη της κώμης σας στο διάστημα που θα ακολουθήσει.

.

Μην μπαίνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα

Πολλοί άνδρες έχουν την (λανθασμένη) εντύπωση ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιούν για τα μαλλιά τους έχουν μικρή ή και μηδαμινή σημασία. Στην πραγματικότητα, η χρήση ενός κοινού σαμπουάν όχι απλώς δεν σας βοηθά να αντιμετωπίσετε την αραίωση, αλλά μπορεί και να εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα. Αντιθέτως, ένα εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν – και κυρίως, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης της τριχόπτωσης – μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τα πυκνά και γερά μαλλιά μας.

Για παράδειγμα, το Hair Force Shampoo Men της Frezyderm, μπορεί να ενδυναμώσει τους θύλακες της τρίχας, αλλά και να ενισχύσει την τριχοφυΐα στο εκπληκτικό ποσοστό του 110% (μελέτη ex vivo). Τα αποτελέσματα γίνονται ακόμη πιο εμφανή – και αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια – αν το σαμπουάν συνδυαστεί με τη χρήση της Hair Force Lotion Extra, μιας λοσιόν ειδικά σχεδιασμένης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, που αυξάνει αποδεδειγμένα την ανάπτυξη της τρίχας κατά 58% (μελέτη in vitro) και των Hair Force Monodoses Day/Night, μιας ειδικής αγωγής που συμβάλλει στον έλεγχο της ορμονοεπαγόμενης τριχόπτωσης υποστηρίζοντας την αγκίστρωση της ρίζας επί του τριχωτού και αυξάνει αποδεδειγμένα κατά 46% τις τρίχες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Κι επειδή η υγεία των μαλλιών μας ξεκινάει από μέσα, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με το ειδικό πλήρες συμπλήρωμα διατροφής Hair Force Tabs* για την διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάντε το πρώτο βήμα για την ανάκτηση των μαλλιών σας, παίρνοντας μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό του in.gr και της Frezyderm που θα δωρίσει σε πέντε νικητές από ένα σετ που θα περιλαμβάνει:

  • Το Hair Force Shampoo Men ή Women (ανάλογα με το φύλο του νικητή)
  • Την Hair Force Lotion
  • Τα Hair Force Monodoses
  • Τα Hair Force Tabs

Ανακαλύψτε τα ολοκληρωμένα συστήματα αντιμετώπισης της τριχόπτωσης της Frezyderm.

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.