Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφος αποδήμων : Καγβάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής

Ψήφος αποδήμων : Καγβάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής

Για κατάργηση της ειδικής διακομματικής επιτροπής με στόχο τη νοθεία των εκλογικών καταλόγων κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει λόγο ύπαρξης η επιτροπή μετά την κατάργηση των κριτηρίων εγγραφής υποστηρίζει το ΥΠΕΣ. «Συναίνεση ή Βορίδη;» το ερώτημα που θέτει η Γεροβασίλη προς τη ΝΔ

Η κατάργηση της διακομματικής επιτροπής –πέραν της άρσης των άλλων περιορισμών για την εγγραφή τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού- δίνει συνέχεια στην αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο Βορίδη.

Νοθεία

Γιάννης Ραγκούσης και υπουργείο Εσωτερικών ανταλλάσσουν πυρά καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για επιχείρηση νοθείας των εκλογικών καταλόγων μέσω της κατάργησης της ειδικής διακομματικής επιτροπής. Για νόθευση της λογικής εκ μέρους του κ. Ραγκούση έκανε λόγο το υπουργείο Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο facebook των επίμαχων σημείων και άρθρων του νομοσχεδίου έγραψε:

«Νοθεία των εκλογικών καταλόγων είναι αυτό που επιχειρεί με το νέο Ν/Σ για την ψήφο των αποδήμων, η δεξιά Μητσοτάκη-Βορίδη. Πως;
Καταργούν τη διακομματική επιτροπή που είχε αποφασιστεί να ελέγχει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα σχηματιστούν από τους απόδημους».

Νοθεία των εκλογικών καταλόγων
είναι αυτό που επιχειρεί με το νέο Ν/Σ για την ψήφο των αποδήμων,
η δεξιά…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Ραγκούσης στις Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

Δεν έχει λόγο ύπαρξης

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει ότι η διακομματική επιτροπή δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης καθώς συστάθηκε κατά το παρελθόν και είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο, αναφέρει στην απάντηση του το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις για να ασκήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, είναι η διαμονή στη χώρα δύο από τα τελευταία 35 χρόνια και η υποβολή φορολογικής δήλωσης σε αυτή.

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΣ, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των προϋποθέσεων αυτών η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.

Υπενθυμίζει επίσης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εσωτερικών, ότι τα κόμματα, αμέσως μετά από κάθε αναθεώρηση, λαμβάνουν πλήρες αντίγραφο των εκλογικών καταλόγων, στο οποίο με διάταξη του νόμου 4648/2019 συμπεριλαμβάνονται και ειδικοί κατάλογοι εκλογέων εξωτερικού.

Προσθέτει, υπενθυμίζοντας ότι δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

«Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων του ήδη ισχύοντος νόμου, καμία νέα εγγραφή δεν πραγματοποιείται και με το κατατεθέν σχέδιο νόμου», διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ΝΔ το ανακίνησε μετά τη δήλωση Τζάκρη

Ο Τάσος Γαϊτάνης τόνισε ότι η ΝΔ ανακίνησε το σχετικό ζήτημα ύστερα από τη συνέντευξή της κας Τζάκρη, αναπληρώτρια Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, στον Εθνικό Κήρυκα.

«Η κα Τζάκρη είπε πως το κόμμα της όχι μόνο δεν ήταν υπέρ των εν λόγω περιορισμών, αλλά υποσχέθηκε ότι θα τους καταργήσει αμέσως μόλις επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας. Έχοντας υπόψη ότι η κα Τζάκρη εκφράζει την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης, έφερε άμεσα νόμο στη Βουλή που καταργεί τους περιορισμούς και έτσι όποιος συμπολίτης μας είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους και διαμένει στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας του» τόνισε ο εκπρόωπος Τύπου της ΝΔ.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι αλλάζει πάλι τη στάση του και αναιρεί όσα υποστήριξε η αρμόδια τομεάρχης. «Τελικά λένε ψέματα στους Έλληνες του εξωτερικού, ενώ δείχνουν την προχειρότητα με την οποία ασκούν αντιπολίτευση» ανέφερε.

Συναίνεση ή Βορίδη;

«Θα πρέπει η ΝΔ να εξηγήσει γιατί αναιρεί το νόμο που ψήφισε η ίδια πριν από λίγους μήνες  και αν αυτό που ψήφισε με τον προηγούμενο υπουργό ήταν προσχηματικό» τόνισε σε συνέντευξή της στο Θέμα FM η Όλγα Γεροβασίλης θέτοντας το ερώτημα: «Τι επιλέγει η ΝΔ για την ψήφο αποδήμων; Συναίνεση ή Βορίδη;»

«Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου καταλήξαμε, με ευρεία κομματική συναίνεση και ευθύνη, σε νόμο που ψήφισε και η ΝΔ και σήμερα επιχειρεί να αναιρέσει» επισημαίνει η κα Γεροβασίλη και προσθέτει:

«Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ. Βορίδης, με προφανή κουτοπονηριά και δηλώνοντας ότι δεν είναι άνθρωπος των συναινέσεων  και επιθυμεί να εφαρμόσει την δική του άποψη, κατά την οποία όπως έχει δηλώσει δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει η Αριστερά τη χώρα! Το χειρότερο όμως δεν είναι η προσωπική επιθυμία του κ. Βορίδη αλλά το γεγονός ότι το σύστημα που εισηγείται δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης! Γιατί έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της ψήφου στο εσωτερικό. Πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση του πολίτη με τη χώρα, εξ ου και ακολουθήσαμε από την πλευρά μας μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Το προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Παράλληλα η κα Γεροβασίλη επιχειρώντας να καλύψει τη γκάφα της Θεοδώρας Τζάκρη με τις δηλώσεις της τελευταίας στον Εθνικό Κήρυκα επισημαίνει ότι «έρεισμα στο νομοθετικό πυροτέχνημα Βορίδη έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τις προαναγγελίες του σε απόδημους στη Λατινική Αμερική.

»Αυτός που έδωσε το έρεισμα στον κ. Βορίδη, προφανώς δεν είναι η κ. Τζάκρη αλλά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στις 21 Μαρτίου στη συζήτηση που έκανε με απόδημους Έλληνες στη Λατινική Αμερική προανήγγειλε αυτό που έφερε ο κ. Βορίδης ο οποίος σκέφτηκε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να το “γυρίσει όλο στον ΣΥΡΙΖΑ”, φέρνοντας την πρόταση την οποία είχε ήδη επεξεργαστεί και την οποία είχε ήδη προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

»Ποια στάση επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ τελικώς απέναντι στον απόδημο ελληνισμό: αυτή των συναινέσεων που επετεύχθη επί κ. Θεοδωρικάκου ή την τορπιλιστική τακτική του κ. Βορίδη;»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024