Κατατέθηκε στη Βουλή πριν από λίγο το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Διευκόλυνση

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου με τίτλο «διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εξωτερικού» που τροποποιούν τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων έχουν ως εξής:

Άρθρο 1

Άρση περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού

Η παράγραφος 3 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 4 του παρόντος. Αντιστοίχως, η τροποποίηση όσον αφορά τη διεύθυνση κατοικίας και η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνονται με την ίδια διαδικασία του άρθρου 4. Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται από τη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών με απόφασή της.».

Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας διπλωματική περιφέρεια στην οποία  επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.».

Η παράγραφος 8 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με την απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2. Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής γίνεται αμέσως οριστική.».

Οι παράγραφοι 2, 6, 7 και 10 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 (Α΄ 205) καταργούνται.

Η παράγραφος 5 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019 καταργείται.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος νόμου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Καταργούνται κριτήρια και ειδική διακομματική επιτροπή

Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διεύθυνση εκλογέων του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει αν θα γίνονται ή όχι δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής και καταργείται η ειδική διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο των αιτήσεων εγγραφής.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλούνται δημοσιονομικές επιπτώσεις επισημαίνεται στην έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους.

Υποκρισία και συμπαιγνία

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση τους καταλόγισε «υποκρισία και συμπαιγνία».

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί τους περιορισμούς για τους απόδημους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «απερίγραπτη υποκρισία» και κατηγορώντας τον ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

Αλλαγή στάσης

Ταυτόχρονα, με αφορμή συνέντευξη της αρμόδιας τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, σε ομογενειακό μέσο ενημέρωσης της Νέας Υόρκης για τη ψήφο των αποδήμων, ο κ. Βορίδης μίλησε για αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη και  κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «κωλοτούμπα, τυχοδιωκτισμό,  επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ Βορίδη: «Λέτε βάλτε 4 εκλογικές περιφέρειες για να άρουμε τους περιορισμούς, και αν είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν το κάνουμε. Δηλαδή για εσάς παύουν να είναι έλληνες πολίτες; Η κ. Τζάκρη,  λέει καθαρά στη συνέντευξη της ότι είναι άδικοι, υποτιμητικοί, αχαρακτήριστοι οι περιορισμοί. Διαφωνείτε εσείς με αυτούς τους χαρακτηρισμούς για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων;» ανέφερε ο κ. Βορίδης και συμπλήρωσε:

«Το ΚΚΕ έχει σαφή σταθερή θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα. Μπορεί να διαφωνούμε αφετηριακά, αλλά η θέση του είναι ξεκάθαρη. Εσείς αντίθετα υποκρίνεστε. Δεν μπορείτε όμως να αποφύγετε τα διλήμματα».

Φωτοβολίδα

Ο κ. Ζαχαριάδης αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ ρίχνει φωτοβολίδα στο εξωτερικό για να δημιουργήσει διχασμό στην Ομογένεια και να προσπαθήσετε στη συνέχεια να το εισάγετε στο εσωτερικό».

Ταυτόχρονα, επικαλέστηκε «τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και με 288 ψήφους υπέρ τον Δεκέμβριο του 2019», τονίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ έρχεται τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την ομόφωνη αυτή απόφαση των κομμάτων για να εργαλειοποιήση την Ομογένεια».

«Είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, γιατί τότε κάναμε εξαντλητική διαβούλευση για να καταλήξουμε – και είχε παίξει θετικό πρωταγωνιστικό ρόλο και το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ και όλα τα κόμματα. Τώρα εσείς κάνετε εργαλειοποίηση της Ομογένειας, με απόλυτο τυχοδιωκτισμό  και επικοινωνιακές φωτοβολίδες. Ξεκαθαρίζω: Εμείς είμαστε υπέρ της ψήφου των απόδημων στις εκλογές, όπως αποφασίσαμε τότε, ως επιλογή διακομματικού συμβιβασμού. Θέλουμε λοιπόν κανόνες για να συμμετέχουν και όχι μικροκομματικά παιχνίδια. Αν νομίζετε ότι την ώρα που καταρρέετε στο εσωτερικό με κάποιο μαγικό τρόπο θα φτιαχτείτε από το εξωτερικό για να σωθείτε, κάποιο πολύ μεγάλο λάθος κάνετε», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Προϊόν συμβιβασμού

«Μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 να ήταν προϊόν συμβιβασμού, όμως η ΝΔ δεν άλλαξε την διαχρονική αφετηριακή της θέση, που είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που είναι Έλληνες. Η θέση μας αυτή ήταν πάντα. Και αν είχαμε τις 200 ψήφους και αύριο το πρωί, αυτό θα κάναμε», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και συμπλήρωσε:

«Το αν διαφωνούμε στις εκλογικές περιφέρειες είναι μια άλλη συζήτηση. Απαντήστε όμως ξεκάθαρα: Τους δίνετε το δικαίωμα να ψηφίσουν, ή τους το  αποστερείτε; Πείτε το καθαρά με ένα όχι και μην ψαρεύετε σε θολά νερά. Η θέση η δική σας είναι μη θέση. Δεν έχει συνοχή. Η δική μας θέση είναι διαχρονική και ξεκάθαρη, και είναι ότι οι έλληνες πολίτες που είναι στο εξωτερικό, έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και μπορούμε να τους διευκολύνουμε να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν. Εμείς θέλουμε λοιπόν να ψηφίζουν. Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς θέλετε; Πείτε το μας ξεκάθαρα, διαφορετικά εκτίθεστε οικτρά. Είναι πλέον προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το κόμμα που φοβάται την ψήφο των εκτός Ελλάδος εκλογέων».

Θέατρο του παραλόγου

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, η εκπρόσωπός του Ευαγγελία Λιακούλη, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα, κάνοντας λόγο για «θέατρο του παραλόγου και μεγάλη υποκρισία».

«Ο ελληνικός λαός θα κρεμάσει ταμπέλα που θα λέει ‘Ζητείται ειλικρίνεια και ελπίς’. Όμως δυστυχώς, τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει. Δεν είναι σωστό να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αντιμετωπίσει με ευθύτητα τα ζητήματα», ανέφερε η κ. Λιακούλη.

«Ακόμα δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και να εφαρμοστεί ο νόμος και από το πουθενά προκύπτει θέμα αλλαγής του νόμου για τη ψήφο των αποδήμων, μέσα από μια ολοφάνερη συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής.

Άθλια μεθόδευση

Για «άθλια μεθόδευση και υποκρισία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ» μίλησε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, καλώντας τα δύο κόμματα «να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους».

«Είναι απαράδεκτο πριν ενάμιση χρόνο να ψηφίζεται με ευρύτατη πλειοψηφία ο νόμος και να έρχεται τώρα η ΝΔ, με παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, να αλλάξουν τα κριτήρια για τη ψήφο των αποδήμων», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, υποστήριξε ότι «υπάρχει υπόγεια εσωτερική ατζέντα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»  και ότι «η κ. Τζάκρη λειτούργησε ως λαγός για να αλλάξει ο νόμος για τη ψήφο των αποδήμων, που μόλις πριν ενάμιση χρόνο ψηφίστηκε και από τα δύο κόμματα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr