Σαλ Μισέλ για Sofagate : «Θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω»
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μιλάει στα «ΝΕΑ» για το πρόσφατο ταξίδι στην Αγκυρα, το #sofagate, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το Ταμείο Ανάκαμψης
Την παραδοχή ότι υπήρξε «κακό μομέντουμ» της ΕΕ στην Αγκυρα, το οποίο, όμως, δεν εμπόδισε στο να διατυπωθεί η ξεκάθαρη και ενιαία ευρωπαϊκή θέση για την Τουρκία έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με φόντο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και τη διπλωματική αναταραχή που προκάλεσε το επονομαζόμενο #sofagate.
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε χθες σε μικρή ομάδα ανταποκριτών ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ» ο επικεφαλής του Συμβουλίου των «27» εμφανίστηκε πάντως απολογητικός έναντι του ζητήματος που προέκυψε εξαιτίας του διπλωματικού ατοπήματος της Αγκυρας εις βάρος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και τόνισε ότι και οι δύο πρόεδροι ξεκαθάρισαν στον Ερντογάν ότι η προσέγγιση με την ΕΕ απαιτεί ενίσχυση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι έθεσε το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου στον τούρκο πρόεδρο, αλλά και στη λιβυκή ηγεσία την περασμένη Κυριακή, τονίζοντας ότι θεωρεί ότι «είναι ανοιχτή» σε διάλογο.
«Λυπάμαι βαθιά για ό,τι συνέβη. Εάν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να επιστρέψω και να διορθώσω αυτό το περιστατικό» δήλωσε ο Μισέλ, τονίζοντας ότι «πρέπει να διδαχθούμε, γιατί υπήρξε μια αποτυχία. Λυπάμαι για ό,τι συνέβη, το είπα και το επαναλαμβάνω, αλλά ελπίζω ότι θα είναι δυνατόν να επανέλθουμε στην ουσία και να εκφράσω ποια είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι κανόνες. Ομως, φυσικά, αναγνωρίζω ότι ήταν ένα κακό μομέντουμ για την Ευρώπη».
- Άννα Βίσση: Η αποθεωτική πρεμιέρα για τα 10 χρόνια «Hotel Ερμού»
- Κακοκαιρία Byron: Ξεπέρασε τα 260 χιλιοστά το ύψος της βροχής στη Βλυχάδα Αττικής
- Αυστραλία: Οι αρχές καλούν χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών
- Κοινωνική έρευνα και Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ολυμπιακός: Έχουν απομείνει λιγότερα από 800 εισιτήρια – Πάει για sold out και το ματς με τον ΟΦΗ
- Γιατί ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο ο Πάντερ στους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα




