Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανική κρίση : Πρόθυμος να στηρίξει την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ερντογάν

Ουκρανική κρίση : Πρόθυμος να στηρίξει την Ουκρανία εμφανίζεται ο Ερντογάν

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης επίσκεψης, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε σήμερα να τεθεί τέρμα στις «ανησυχητικές» εξελίξεις στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε συνομιλίες τριών και πλέον ωρών με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης από πριν επίσκεψης, εν μέσω εντάσεων ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο σήμανε συναγερμό για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς και για την αύξηση της βίας κατά μήκος της γραμμής επαφής, που διαχωρίζει τα ουκρανικά στρατεύματα από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Οι ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι τα στρατεύματά του συνιστούν απειλή, αλλά λέει ότι θα παραμείνουν όσο θεωρεί ότι χρειάζεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από κάθε άλλη φορά από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία και υποστήριξε τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Την Παρασκευή, η Τουρκία δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα στείλει δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Ζελένσκι, ο Ερντογάν είπε πως ελπίζει ότι η σύγκρουση θα επιλυθεί ειρηνικά, μέσω διαλόγου στη βάση της διπλωματικής παράδοσης, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου πρόσφατα να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός να συνεχιστεί και η σύγκρουση να επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί για αυτό».

Οι κύριες μάχες στο Ντονμπάς τελείωσαν με μια εκεχειρία, που συμφωνήθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, το 2015, στην επιτήρηση της εφαρμογής της οποίας βοήθησαν η Γαλλία και η Γερμανία. Σποραδικές μάχες συνεχίζονται, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός.

Ο Ζελένσκι είπε πως οι θέσεις του Κιέβου και της Άγκυρας συμπίπτουν σε ό,τι αφορά τις απειλές στη Μαύρη Θάλασσα και την απόκριση στις απειλές αυτές και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ερντογάν λεπτομερώς για τις εξελίξεις στο Ντονμπάς.

«Συζητήσαμε λεπτομερώς τα θέματα της ασφάλειας και της κοινής αντίδρασης στις προκλήσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και αξίζει να σημειωθεί πως τα οράματα του Κιέβου και της Άγκυρας  συμπίπτουν όσον αφορά τις ίδιες τις απειλές και τους τρόπους απόκρισης σε αυτές τις απειλές», είπε.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και έχει σφυρηλατήσει στενή συνεργασία με τη Ρωσία, σε συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, επέκρινε ωστόσο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και υποστήριξε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επίσης, έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο το 2019.

Ο Ερντογάν είπε σήμερα πως η Τουρκία και η Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα με τα υπουργεία τους, Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να συζητήσουν τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι με κανένα τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών».

Η Ουκρανία και η Ρωσία επέρριψαν η μία στην άλλη την ευθύνη για την αύξηση της βίας στη σύγκρουση, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε την Παρασκευή με τον Ερντογάν, κατηγόρησε την Ουκρανία για «επικίνδυνες προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς.

Το Κίεβο δήλωσε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να προκληθεί σε περίπτωση επιδείνωσης, από πλευράς της Ρωσίας, της κατάστασης στο Ντονμπάς.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024