Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 συνολικά 83.921 ελέγχους και κατέγραψαν 1.243 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 399.850 ευρώ.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων  (72.265).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 1. Μη χρήση μάσκας.
 2. Μη νόμιμη μετακίνηση.
 3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.
 4. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις.

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 1. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 6 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων.
 2. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα φυσικό πρόσωπο, διότι παραβίασε το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
 3. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
 4. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.100 ευρώ για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 5. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000 ευρώ σε 8 καταστήματα για υπέρβαση του ωραρίου, στην Περιφέρεια Αττικής.
 6. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000 ευρώ σε 2 καταστήματα για μη τήρηση του καταλόγου ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.
 7. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών στην Περιφέρεια Αττικής.
 8. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αναστολής του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.
 9. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί επέτρεψε την παραμονή πελατών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 10. Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα μίνι μάρκετ για παραμονή πελατών στο κατάστημα μετά την παραλαβή προϊόντος, στην Περιφέρεια Αττικής.
 11. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την επικράτεια.
 12. Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.500 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.
 13. Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, λόγω παραμονής πελατών σε εξωτερικούς χώρους ευθύνης επιχείρησης, που παρέχει υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο, στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 808 κλήσεις, που αφορούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και σε καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή, ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr