Σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρώτος σε όλο τον αραβικό κόσμο
Η πρώτη πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον αραβικό κόσμο τέθηκε σε εμπορική λειτουργία την Τρίτη στο Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Τα εγκαίνια του σταθμού Μπάρακα αποτελούν «ιστορικό ορόσημο», δήλωσε ο de facto ηγέτης της χώρας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, καθώς τα εμιράτα επιχειρούν να διαφοροποιήσουν το ενεργειακό μείγμα τους.
«Το πρώτο megawatt ισχύος από τον πρώτο αραβικό πυρηνικό σταθμό πέρασε στο εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο αντιπρόεδρος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.
Η κατασκευή του Μπάρακα καθυστέρησε για χρόνια καθώς τα ΗΑΕ αναπτύσσει την πυρηνική βιομηχανία του από το μνηδέν.
Ο πρώτος αντιδραστήρας του σταθμού προγραμματιζόταν αρχικά να τεθεί σε λειτουργία το 2017, έλαβε όμως άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή μόλις το 2020. Συνδέθηκε τον Αύγουστο στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και έφτασε το 100% της ονομαστικής ισχύος του στη διάρκεια των δοκιμών.
Η Μονάδα 2 έλαβε άδεια λειτουργίας τον περασμένο μήνα.
Το εργοστάσιο, το οποίο κατασκεύασε η Korea Electric Power Corp (KEPCO), σταδιακά θα επεκταθεί με την προσθήκη ακόμα δύο αντιδραστήρες, με τους οποίους η συνολική ισχύς θα αυξηθεί στα 5,6 gigawatt.
Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο της μέγιστης κατανάλωσης στα ΗΑΕ.
- Χόιτ Ρίτσαρντς – Το μοντέλο των 80s που έγινε ψυχολογικός σκλάβος στα δίχτυα μιας αίρεσης της Νέας Υόρκης
- Οι συντάξεις σε μία Ευρώπη που γερνάει – Έχουν χάσει οι νέοι Ευρωπαίοι την πίστη τους στο συνταξιοδοτικό σύστημα;
- MEGA Stories: Οι ιστορίες των παιδιών της Γάζας
- Παναθηναϊκός: Ο Μπενίτεθ έφυγε 8 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερος
- Ακροδεξιοί υπουργοί στον Νετανιάχου: «Χτύπα το χέρι στο τραπέζι του Τραμπ, επέστρεψε στον πόλεμο στον Λίβανο»
- Αυτόνομο λεωφορείο στη Σουηδία έκανε ντεμπούτο με τρακάρισμα
- Αποστολάκη: Ζητά παρέμβαση του Αρείου Πάγου για επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης για τους δανειολήπτες
- Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)





































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442