Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για self test : Μικρό βήμα για την καταπολέμηση της πανδημίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) τονίζει ότι η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων. Υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΠΙΣ καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες.
Τα προβλήματα
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει:
- Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
- Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
- Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
- Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.
- ΚΕΔΕ για αποκέντρωση, θεσμική αυτοτέλεια και ενίσχυση των Δήμων
- Χιλιάδες συλλήψεις σε επιχείρηση της Interpol για τη διαδικτυακή απάτη –
- Πέθανε η ακτιβίστρια Πάολα Ρεβενιώτη: «Αναπνέουμε πιο ελεύθερα χάρη σε εκείνη»
- Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση ο νεαρός που έκανε βουτιά στο νερό και έσπασε τον αυχένα του
- Ο Λεμπρόν… σκέφτεται τους Χιτ του Γιάννη: «Οι τρεις ομάδες που εξετάζει για το επόμενο βήμα»
- Το… δώρο του Ερντογάν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ – Γιατί ο Στάρμερ δεν το πήρε μαζί του
- Άργος: Στο μικροσκόπιο της βαλλιστικής οι 13 κάλυκες και οι τρύπες από σφαίρες στον τοίχο – Βίντεο από το σημείο
- Θάλεια Ματίκα – Τάσος Ιορδανίδης: Επεισοδιακή παράσταση στο Κιλκίς λόγω μιας ακρίδας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)


































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442