Το μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης να απαλλαγεί από την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφός της αλλά και από το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο έστειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Επανεκκίνηση των σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα επισφραγίσει την επανεκκίνηση σχέσεων με τη Λιβύη, τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης προκειμένου να επέλθει πολιτική ομαλότητα και η ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας.

Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και του προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επεσήμανε η κα Πελώνη.

Προσβλέπουμε η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών να γραφτεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και με νόημα κάλεσε τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης «να απαλλαγεί από βαρίδια όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων αλλά και από κείμενα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις

Ουσιαστικά με τις παραπάνω επισημάνσεις για τους ξένους μισθοφόρους η κυβερνητική εκπρόσωπος φωτογραφίζει τόσο την παρουσία Τούρκων στη Λιβύη, καθώς η Τουρκία είναι η χώρα που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι όπως πχ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει διαμηνύσει ότι θέλει την αποχώρηση και της Ρωσίας από το λιβυκό έδαφος.

«Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις στους συνομιλητές του» τόνισε η κα Πελώνη αναφορικά με το αν ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του τουρκολιβυκού συμφώνου καθώς και στο γιατί ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να επισκεφτεί τώρα τη Λιβύη όπου η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ουσιαστικές εξουσίες.

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στο ταξίδι του στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος προσωρινός πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης έχει ταχθεί υπέρ του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Στηρίζει ομαλότητα και ανασυγκρότηση της Λιβύης

Συγκεκριμένα κατά την εισηγητητική της τοποθέτηση στο briefing η κα Πελώνη ανέφερε:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα επισκεφθεί αύριο τη Λιβύη. Η επίσκεψη  -που θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη- σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των
σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

»Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.

»Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με
σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

»Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία
ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

»Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο
ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο