Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Πληρότητα στο 94% στις ΜΕΘ Αττικής πριν το «άνοιγμα» - Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Κοροναϊός : Πληρότητα στο 94% στις ΜΕΘ Αττικής πριν το «άνοιγμα» – Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη

Προσοχή στην σχολαστική τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας, συνιστούν οι ειδικοί ενόψει διαδημοτικών μετακινήσεων και «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, καθώς τα self-test χρειάζονται χρόνο μέχρι να ανακόψουν τη δυναμική στο ιικό φορτίο που έχει ήδη αναπτυχθεί

Πολύ πιο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όλοι μας από αύριο που επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και από τη Δευτέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι το «άνοιγμα» που επιχειρείται, αποφασίστηκε ώστε να μπορέσει να κινηθεί λίγο η αγορά, δίνοντας και μια νότα αποσυμπίεσης στην καθημερινότητά μας. Αναπόφευκτα όμως, αναμένεται να φέρει άνοδο των νέων κρουσμάτων, καθώς θα αυξηθεί η κινητικότητα. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό σημείο, αφού οι καταγραφές νέων κρουσμάτων θα αυξηθούν ούτως ή άλλως, καθώς ξεκινούν και τα self-test, από τα οποία, προσβλέπουμε στην αναγνώριση και των ασυμπτωματικών περιστατικών.

Φάνηκε άλλωστε και από τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση η οποία αποκάλυψε και τους φόβους των ειδικών. Η εισήγηση να μείνουν κλειστά τα καταστήματα και να απαγορευτούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και να γίνουν τεστ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα, ήταν αποτέλεσμα της ισορροπίας τρόμου.

Μιας ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να ανοίξει η αγορά και η οικονομία και φυσικά να πάρει ανάσες ο κόσμος, και στα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τους 70 και πλέον νεκρούς κάθε μέρα και την τεράστια πίεση στα νοσοκομεία.

Παράλληλα, το πρόσθετο θετικό από τα self – test, που θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη Τετάρτη, είναι το γεγονός ότι οι ολοένα και περισσότεροι φορείς του ιού, θα εμφανιστούν, θα μπουν σε απομόνωση, βγαίνοντας από την κυκλοφορία, οπότε αναμένεται να μειωθεί η δυναμική αναπαραγωγής της νόσου.

Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, ένα σημαντικό μερίδιο από τα νέα περιστατικά, θα συνεχίσει να χρειάζεται νοσηλεία, οπότε οι ασθενείς θα αναζητούν κατ΄ αρχήν μια κλίνη σε απλό θάλαμο κάποιου νοσοκομείου, ευχόμενοι την άμεση αποθεραπεία τους, χωρίς επιπλοκές που θα οδηγήσουν στην εντατική.

Μετά την Αττική – που από καιρό βρίσκεται στα όριά της και κάθε δυνατός χώρος έχει μετατραπεί σε Μονάδα Εντατικής, ο κίνδυνος κορεσμού του συστήματος υγείας επεκτείνεται τώρα και στη Θεσσαλονίκη.

Σε ολόκληρη τη χώρα, ο δείκτης θετικότητας των τεστ έχει φτάσει το 6,8%, ποσοστό εξαιρετικά υψηλό σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αφού το σήμα κινδύνου ισχύει ήδη όταν το ποσοστό είναι 4%.

Οι Εντατικές

Αντίστοιχα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, οι κενές κλίνες εντατικής που έχουν απομείνει είναι λίγο παραπάνω από 130 σε ολόκληρη τη χώρα, σε σύνολο 1482 κλινών ΜΕΘ στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι κλίνες του ΕΣΥ, 220 κλίνες εντατικής από τον ιδιωτικό τομέα και άλλες 41 κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Από τις 1.221 κλίνες εντατικής που αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί, διατίθενται για covid οι 897 και από αυτές έχουν ήδη καλυφθεί οι 620 με επιβεβαιωμένα περιστατικά, ενώ άλλα 10 αναμένεται να επιβεβαιωθούν. Για τις γενικές παθήσεις, προβλέπονται 585 κλίνες εντατικής, και μέχρι στιγμής καλύπτονται οι 463.

Συνολικά, η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής έχει φτάσει και πάλι το 94%, παρότι έχουν δημιουργηθεί κλίνες εντατικής σε όλους τους χώρους χειρουργείων και ανάνηψης, και μόνο 25 κλίνες μένουν κενές. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει το 83%, με άλλες 26 κλίνες να μένουν κενές.

Αντίστοιχα, οι απλές κλίνες που προορίζονται για ασθενείς με covid – 19 έχουν ξεπεράσει τις 8.000 σε ολόκληρη τη χώρα, με τις 4.700, δηλαδή σχεδόν το 60% να έχει ήδη καλυφθεί. Επιβεβαιωμένα είναι τα 4.400 περιστατικά περίπου, και παραμένουν προς επιβεβαίωση άλλα 248 περιστατικά. Συνολικά οι κενές κλίνες για covid, πλησιάζουν τις 3.300 κλίνες.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πληρότητα των απλών κλινών σε ποσοστό περίπου 58% σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ στην Αττική έχει καλυφθεί το 70% των κλινών και στη Θεσσαλονίκη το 63% των κλινών.

Με τα παραπάνω δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι εφιστούν την προσοχή των πολιτών στην χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, καθώς η ροή των εξιτηρίων από τα νοσοκομεία κυμαίνεται γύρω στα δύο τρίτα των εισαγωγών, με αποτέλεσμα να στενεύουν σημαντικά τα περιθώρια για αποσυμπίεση του συστήματος.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024