Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
IQVIA: Με το βλέμμα στραμμένο στις κλινικές μελέτες

IQVIA: Με το βλέμμα στραμμένο στις κλινικές μελέτες

Μετά την επένδυση 3 εκατ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία τριών hubs που θα παρέχουν διεθνείς υπηρεσίες από την Ελλάδα, η IQVIA Ελλάς, προχωρεί σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κλινικών μελετών στη χώρα με στόχο την ανάπτυξη του ΑΕΠ

Έμφαση στην ανάπτυξη των κλινικών μελετών στη χώρα μας δίνει τώρα η εταιρία μελετών IQVIA, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως, εάν με τα κατάλληλα μέτρα φτάσει η κατά κεφαλή επένδυση σε κλινικές μελέτες στον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, η IQVIA, συνεργάζεται με την Ένωση των οργανισμών διενέργειας κλινικών μελετών HACRO, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και άλλους φορείς, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην αύξηση των κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη επένδυση 3 εκατ. ευρώ ετησίως της εταιρείας με την έναρξη λειτουργίας 3 νέων hubs στην Ελλάδα: το 1ο, το Technology hub, υλοποιεί λύσεις data science, business intelligence και digital transformation για τους πελάτες της IQVIA σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο προσφέρει υπηρεσίες Health Economics και εξυπηρετεί την Ευρώπη, ενώ το 3ο υλοποιεί Management Consulting projects, αποκλειστικά για την Ιταλία. Με την τελευταία αυτή επένδυση η ελληνική θυγατρική συνέβαλε στο brain gain, προσλαμβάνοντας Έλληνες του εξωτερικού από τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι επέστρεψαν και εργάζονται ήδη στην Ελλάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην IQVIA Ελλάς, αυξήθηκε κατά 35%, στα 200 άτομα το 2020.

Η μητρική εταιρεία

Η IQVIA, δημιουργήθηκε από την συγχώνευση της IMS Health, παγκόσμιας ηγέτιδας στην ανάλυση δεδομένων, στις συμβουλευτικές και τεχνολογικές λύσεις αποκλειστικά για το χώρο της υγείας, και της Quintiles, από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στις Κλινικές Μελέτες. Η IQVIA, διατηρεί την έδρα της στις ΗΠΑ, ενώ έχει παρουσία σε 100 και πλέον χώρες.

H εταιρία έχτισε την κυρίαρχη θέση της στην αγορά ως μια εξειδικευμένη εταιρία δεδομένων υγείας, που σταδιακά επεκτάθηκε σε υπηρεσίες συμβουλευτικής και έρευνας αγοράς, μέσω εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης, ενώ από το 2015 μεγάλωσε το αποτύπωμά της στο χώρο της τεχνολογίας και του Customer Relationship Management (CRM) μέσω της μεγάλης εξαγοράς, σε παγκόσμιο επίπεδο, των εργασιών της Cegedim. Κομβικό σημείο ήταν το 2016 οπότε και συγχωνεύθηκε με την Quintiles, επίσης εταιρία-κολοσσό με αντικείμενο τις Κλινικές Μελέτες.

Η συγχώνευση οδήγησε σε αύξηση του τζίρου στα 11 δις. δολ. από 2,3 δις. δολ. το 2009, καθώς και σε άνοδο του αριθμού των εργαζομένων στις 75.000 άτομα από 6.700.

Η IQVIA σήμερα δραστηριοποιείται μέσα από τους εξής 4 πυλώνες υπηρεσιών: Δεδομένα Υγείας, Συμβουλευτική, Τεχνολογικές λύσεις και Κλινικές μελέτες.

Ο όγκος των δεδομένων υγείας είναι δυσθεώρητος καθώς η IQVIA, συνεργαζόμενη με πάνω 120.000 προμηθευτές, όπως φαρμακεία, ιατρούς, νοσοκομεία κλπ., καλύπτει το 85% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκου. Είναι επομένως ευνόητο πως έχει άριστη γνώση των εξελίξεων και τάσεων στην υγεία, καθώς καταγράφει την εξέλιξη των νέων λανσαρισμάτων και την επίπτωση στις δαπάνες υγείας.

Η ελληνική θυγατρική

Η IQVIA δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, από το 1968 και συνεργάζεται με όλο το εύρος των  επιστημόνων υγείας και τα νοσοκομεία, δηλαδή με 3.500 ιατρούς και 3.000 φαρμακεία για συλλογή στοιχείων και έρευνες, ενώ διεξάγει πάνω από 150 κλινικές μελέτες σε περισσότερα από 100 sites. Επίσης συνεργάζεται στενά με όλους τους εταίρους της υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρίες, τις εταιρίες σκευασμάτων υγείας, τροφίμων και καλλυντικών στο χώρο του φαρμακείου, τους θεσμικούς φορείς, τις αρχές, τα συλλογικά όργανα των φαρμακευτικών εταιριών και των επιστημόνων υγείας, τους συλλόγους ασθενών, ενώ είναι μέλος της HACRO (Hellenic Association of Clinical Trial Organizations), και παρέχει τις υπηρεσίες της σε πάνω από 150 πελάτες.

Όπως αναφέρει ο Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής της IQVIA Hellas: «Η δημιουργία των 3 hubs μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους για τη συμβολή μας στην Ελληνική οικονομία και για την ενεργό υποστήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας,  του κλάδου της υγείας και φυσικά των ασθενών.».

Άλλες σημαντικές δράσεις περιλαμβάνουν την επιτυχή συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες για την υλοποίηση software λύσεων για Quality Assurance στα εργοστάσιά τους ώστε να ανέβουν στην κορυφή της παγκόσμιας παραγωγής από άποψης ποιότητας. Τέλος, παρέχει τεχνογνωσία σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ώστε να πιστοποιηθούν από τον FDA και να μπορέσουν να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024