Μόνο ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σκότωσαν πέρυσι περισσότερους Αμερικανούς από ό,τι η πανδημία.

Η Covid-19 ήταν η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου το 2020, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για όλο το έτος.

Ο κοροναϊός ήταν αιτία ή βασικός παράγοντας για συνολικά 377.833 θανάτους την περυσινή χρονιά.

Τα CDC επισήμαναν ακόμα ότι η θνησιμότητα (αριθμός θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού) αυξήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά από το 2017. Συνολικά καταγράφηκαν 3.358.814 θάνατοι, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 16% σε σχέση με το 2019.

Από το ποσοστό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος (11,3%) αντιστοιχεί στην Covid-19, με τη μέγιστη θνησιμότητα να καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα των 85 και άνω.

Η ανάλυση των CDC επιβεβαιώνει ότι η πανδημία έπληξε δυσανάλογα τις μειονότητες, καθώς η θνησιμότητα λόγω Covid-19 ήταν μεγαλύτερη στους Λατινοαμερικανούς και τους Αφροαμερικανούς.

Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, δεδομένου ότι η διαθεσιμότητα των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν περιορισμένη στις αρχές της κρίσης, επισήμαναν τα CDC.

Τον περασμένο μήνα, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρυσι κατά ένα έτος στα επίπεδα του 2006.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr