Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης : Δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια ποτέ ξανά

Μηταράκης : Δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια ποτέ ξανά

Ο υπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στον μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης υποδέχθηκε, σήμερα, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον, στο κτίριο Κεράνη, όπου και παραχώρησαν κοινές δηλώσεις.

Ο υπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στον μηχανισμό αλληλεγγύης ο οποίος θα πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων.

Αναφέρθηκε επίσης και στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016, της οποία η εφαρμογή θα πρέπει να διασφαλιστεί.

«Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» τόνισε ο υπουργός.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, δήλωσε:

“Αγαπητή Ίλβα,

Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά, για την παρουσία σου στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μία ημέρα μετά το ταξίδι που πραγματοποιήσαμε, στη Σάμο και τη Λέσβο. Ένα ταξίδι, που επιβεβαιώνει την κοινή βούληση και αποφασιστικότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όπως γνωρίζεις, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι 5 Μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, οι Med5, κληθήκαμε να αναμετρηθούμε με τις αντοχές και τις δυνάμεις μας. Μέσα από αυτή τη κρίση, όμως, γεννήθηκε μία δυνατή συμμαχία και αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην Υπουργική Συνάντηση της Αθήνας, όπου και επαναβεβαιώσαμε τις κοινές μας θέσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο. Τονίζοντας την εξωτερική διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όπως τονίσαμε στην πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης. Η αύξηση της συνεργασίας, με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καταλυτική σημασία, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και τις πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις.

Πρέπει να προταχθεί η μείωση των επιπτώσεων στις χώρες πρώτης υποδοχής. Και ειδικά στις ακριτικές περιοχές.

Ξεκάθαρα δεν μπορούμε να δεχθούμε φαινόμενα σαν τη Μόρια. Ποτέ ξανά!

O μηχανισμός αλληλεγγύης πρέπει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά και όσων δεν έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή τους. Να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος και αποτελεσματικός. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ιδίως για τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, να θεσπίσουμε έναν κεντρικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, ο οποίος θα συντονίζεται από την Επιτροπή και θα υποστηρίζεται από σχετικούς οργανισμούς της ΕΕ, όπως ο FRONTEX. Mε στόχο τη διευκόλυνση των επιστροφών, κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.

Τέλος πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια στο σύνολό της τόσο από την ΕΕ όσο και από την Τουρκία, προς όλα τα κράτη μέλη αδιακρίτως υπό σαφείς όρους και μηχανισμό παρακολούθησης. Αναμένουμε άμεσα από την Τουρκία να ενισχύσει τις δράσεις της για τον περιορισμό των ροών, αλλά και την αποδοχή των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες. Αναμφίβολα, χρειαζόμαστε λύσεις, που θα αντέχουν στο χρόνο. Λύσεις που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ποτέ ξανά πέντε χώρες και πέντε νησιά να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, που αφορά και επηρεάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σε ευχαριστήσω προσωπικά για την ουσιαστική, αποτελεσματική & ειλικρινή συνεργασία. Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, και για τους δύο μας”.,

Γιόχανσον: Δε θα επιτρέψουμε τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως στην Μόρια

«Είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ πλέον τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως αυτών της Μόριας. Και έτσι λέμε »Όχι άλλη Μόρια»» ανέφερε στις δηλώσεις της η ευρωπαία επίτροπος.

Η ίδια συνεχάρη τον υπουργό Νότη Μηταράκη για την αντίδρασή του στη φωτιά της Μόριας τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η προσωπική σου δέσμευση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επέτρεψε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό, χωρίς απώλεια ζωής, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και επαρκή καταλύματα έκτακτης ανάγκης» ανέφερε.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Η επίσκεψή μας στη Λέσβο και στη Σάμο χτες ήταν εξαιρετική. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με δημάρχους, με μετανάστες, με ΜΚΟ και με διεθνείς οργανισμούς, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, γιατί μου επέτρεψε να δω ιδίοις όμμασι την κατάσταση αλλά και να μιλήσω άμεσα με τους εμπλεκόμενους.

Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον Δεκέμβρη του 2019, και γνωρίζω ότι κι εσύ ανέλαβες ένα μήνα μετά από μένα, οι μετανάστες στα νησιά ανέρχονταν σε 42.000 άτομα και αυτό δημιούργησε μια κατάσταση η οποία ήταν μη διατηρήσιμη.

Τώρα πλέον έχουμε λιγότερα από 14.000 άτομα και αυτό χάρη στη συνεργασία μας μέσω της οποίας καταφέραμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, να μετακινήσουμε μετανάστες σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ και να οργανώσουμε επιστροφές ανθρώπων στις χώρες προέλευσής τους.

Και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να κάνουμε βήματα για την κατασκευή εγκαταστάσεων οι οποίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ πλέον τη δημιουργία παρόμοιων συνθηκών όπως αυτών της Μόριας. Και έτσι λέμε «Όχι άλλη Μόρια».

Είμαι επίσης ευγνώμων για την σταθερή σου δέσμευση να ολοκληρωθεί η νέα δομή στην Λέσβο πριν την έλευση του επόμενου χειμώνα, ώστε οι μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι να μην ξαναζήσουν παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις.

Γνωρίζω επίσης ότι έχουμε κοινή πρόθεση να θέσουμε σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο την διαχείριση του μεταναστευτικού, την χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την επιτήρηση των συνόρων. Και σ’ αυτό το σημείο είναι σημαντικό να σημειώσω ότι προστατεύοντας τα Ελληνικά σύνορα, προστατεύουμε τα Ευρωπαϊκά, στο πλαίσιο πάντα τήρησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Οι άνθρωποι που φτάνουν στα Ελληνικά νησιά, φτάνουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και των αιτήσεων ασύλου και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε την στενή συνεργασία μας για το θέμα αυτό.

Θα ήθελα να συγχαρώ προσωπικά τον Νότη Μηταράκη για την αντίδρασή του στη φωτιά της Μόριας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η προσωπική σου δέσμευση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας επέτρεψε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό, χωρίς απώλεια ζωής, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και επαρκή καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο ως μακροπρόθεσμη προσέγγιση, αλλά ήταν πολύ καλή ανταπόκριση στην έκτακτη ανάγκη.

Σε ευχαριστώ, επίσης για όλες τις προσπάθειές σας προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και επιστροφών στην Ελλάδα. Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτό το έργο και να επισκεφτώ ξανά τα νησιά για να δω την πρόοδο των εργασιών για το νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο και να διασφαλίσω ότι ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και οδηγίες».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024