newspaper
Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Ακιντζί και Οζερσάι : Εντονη αντίδραση στα σχέδια προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Ακιντζί και Οζερσάι : Εντονη αντίδραση στα σχέδια προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία

Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ Οζερσάι αντέδρασαν στις δηλώσεις του «προέδρου» του «διοικητικού συμβουλίου» της τηλεόρασης του παράνομου «Μπαϊράκ», Οζέρ Κανλί, υπέρ της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Η ανάρτηση του «προέδρου» του «διοικητικού συμβουλίου» της τηλεόρασης του παράνομου «Μπαϊράκ», Οζέρ Κανλί υπέρ της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Δεν το αποδεχόμαστε»

Με δικές τους αναρτήσεις ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, και ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, τάσσονται ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στη δική του ανάρτηση, ο Κουντρέτ Οζερσάι παρέπεμψε σε άρθρο του, στις 24 Νοεμβρίου 2016, γράφοντας πάνω από αυτό ότι όπως και τώρα έτσι και πριν 5 χρόνια γινόταν συζήτηση περί προσάρτησης του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Τότε, προσθέτει, είχε γράψει τις σκέψεις του και ο ίδιος βρίσκεται ακόμη στο «ίδιο σημείο». Στο άρθρο εκείνο ο κ. Οζερσάι έγραφε ότι «το να προσαρτηθούμε στην Τουρκία δεν είναι επιλογή για μας, δεν είναι λύση. Δεν το αποδεχόμαστε».

Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν αποδέχονται ούτε το να ενσωματωθούν, να συμμετάσχουν οι Τουρκοκύπριοι στο υφιστάμενο κράτος των Ελληνοκυπρίων, κατά την έκφρασή του.

Είχε ταχθεί υπέρ του να διοικούν οι Τουρκοκύπριοι τον εαυτό τους. «Δεν είναι μόνο από τους Ελληνοκύπριους, δεν θέλουμε να διοικούμαστε από κανέναν, ανοικτά και ξεκάθαρα».

Παρέπεμψε επίσης σε δήλωσή του στις 13 Σεπτεμβρίου 2018 πως όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, γι’ αυτόν δεν είναι εναλλακτικό σενάριο η προσάρτηση στην Τουρκία.

Η συνομιλία του Ακιντζί…

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε χθεσινή του ανάρτηση αναφέρεται στη συζήτησή του με τούρκο βουλευτή τη δεκαετία του ’90, που αργότερα – όπως γράφει – έγινε υπουργός, ο οποίος του έλεγε πως η προσάρτηση είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και πίστευε ότι αυτό ήθελε η πλειοψηφία στην Κύπρο και αυτό θα γινόταν.

Η συζήτηση, αναφέρει, έγινε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όταν ο ίδιος πήγαινε στο Στρασβούργο ως μέλος «κοινοβουλευτικής» αντιπροσωπείας των Τουρκοκυπρίων και ο τούρκος βουλευτής, που δεν κατονομάζει, έπραττε το ίδιο.

Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει, λέγοντας ότι «μάλλον η πληθυσμιακή πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια έχει ως στόχο τη δημιουργία αυτής της πλειοψηφίας. Ισως να μην έχουμε φτάσει ακόμη σε εκείνο το σημείο, αλλά είναι πραγματικότητα ότι βήμα βήμα προς τα εκεί μας σέρνουν. Γι’ αυτό τον λόγο τη λέξη ‘προσάρτηση’ αρχίσαμε να την ακούμε πιο ανοικτά».

«Λύση ή προσάρτηση»

Δεν είναι αβάσιμο το ότι τονίζει με επιμονή πως ζούμε το δίλημμα «λύση ή προσάρτηση», συνέχισε ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, όπως ούτε είναι μάταιη η προσπάθειά του να εξηγήσει πως η ρητορική περί δύο κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα είναι καμουφλάζ και όταν αυτό δεν συμβεί, θα ανοίξει τον δρόμο για να μετατραπεί σε προσάρτηση.

Στο σημείο που έχουμε φτάσει, κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί, είναι άμεση η ανάγκη για ενεργοποίηση όχι μόνο της μιας πλευράς, αλλά και των δύο κοινοτήτων προς μια ομοσπονδιακή λύση με ισότητα.

Πηγή: philenews.com/ΚΥΠΕ

Only in

«Παριστάνει τη μετριοπαθή, αλλά κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά» – Τα πολλά πρόσωπα της Μελόνι

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο στην εξουσία η πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει κερδίσει τα εύσημα ακόμη και της αριστεράς, αλλά οι επικριτές της Μελόνι λένε ότι πρόκειται για... αυταπάτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023