Οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι πωλητές και οι οδηγοί ήταν το 2020 τα δυναμικότερα επαγγέλματα από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες, οι πωλητές και οι οδηγοί ήταν το 2020 τα δυναμικότερα επαγγέλματα από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μηχανισμός Διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σχετική λίστα ακολουθούν, κατά σειρά, και άλλα επαγγέλματα που ευνοήθηκαν από την πανδημία, όπως οι χειριστές κινητού εξοπλισμού, οι τεχνολόγοι και οι τεχνικοί βοηθοί επιστημών βιολογίας και υγείας.

Η ίδια τάση αποτυπώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, και στους δυναμικότερους κλάδους από πλευράς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για το 2020. Πιο συγκεκριμένα, 2.531 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον κλάδο των γενικών δραστηριοτήτων δημόσιας διοίκησης, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος ήταν ο βασικός δημιουργός νέων θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου για το 2020.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο κλάδος του λιανικού εμπορίου, τροφίμων, ποτών ή καπνού με 1.301 νέες θέσεις εργασίας και στην τρίτη θέση ο κλάδος των νοσοκομειακών δραστηριοτήτων με 1.286 νέες θέσεις εργασίας.

Στον αντίποδα, τα αρνητικότερα ισοζύγια προσλήψεων – απολύσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψαν, κατά σειρά, ο ξενοδοχειακός κλάδος με 1.044 λιγότερες θέσεις εργασίας και το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων με 646 λιγότερες θέσεις εργασίας.

Αναλύοντας τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, ουσιαστικά, καταγράφεται το αναμενόμενο, ότι δηλαδή η πανδημία έχει επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Συγκρίνοντας, παράλληλα, τα στοιχεία του 2020 με εκείνα του 2019, επεσήμανε ότι υπήρξε μια σοβαρή κάμψη του κλάδου της εστίασης το 2020, με σημαντικά λιγότερες προσλήψεις, όταν το 2019 ήταν ο δυναμικότερος επαγγελματικός κλάδος σε επίπεδο Περιφέρειας.

«Με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο τροφίμων – ποτών, που «κρατήθηκε» και δημιούργησε επιπλέον νέες θέσεις εργασίας, συνολικά το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο, που το 2019 ήταν μεταξύ των τριών δυναμικότερων οικονομικών κλάδων, δέχτηκαν σοβαρότατο πλήγμα. Νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2020, αφορούν κυρίως στο εμπόριο τροφίμων και  σε επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση τώρα λόγω της πανδημίας, για την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών ή όπως οι οδηγοί μέσων μεταφοράς, ωστόσο δεν μπορούν να «σηκώσουν» και να στηρίξουν μια ουσιαστική οικονομική επανεκκίνηση», προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Νέες θέσεις εργασίας το 2019 και το 2020

Ειδικότερα, ενώ το 2019 οι δυναμικότεροι κλάδοι ήταν εκείνοι των υπηρεσιών εστίασης (με 2.618 νέες θέσεις εργασίας τότε), του λιανικού εμπορίου (με 1.718 νέες θέσεις) και του χονδρικού εμπορίου (με 1.579), η εικόνα αυτή άλλαξε το 2020, φέρνοντας άλλα επαγγέλματα και κλάδους στο προσκήνιο. Και συνολικά, όμως, ενώ το 2019 στην Κεντρική Μακεδονία είχαν δημιουργηθεί 19.316 νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, το 2020 ο αριθμός τους έφτασε τις 12.509.

Το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο νέων θέσεων εργασίας για το 2020 (όπως και το 2019), ενώ το 52% των νέων θέσεων εργασίας της Περιφέρειας δημιουργήθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έναντι 69% για το 2019.

Από την άλλη πλευρά, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς και Πιερίας φαίνεται να δημιουργήθηκαν περισσότερες νέες θέσεις εργασίας κατά το 2020 από τις αντίστοιχες του 2019, «προφανώς λόγω του μέτρου της διαθεσιμότητας (υπολογίζονται ως εργαζόμενοι) και της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών», όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του Μηχανισμού της Περιφέρειας.

Σε γενικές γραμμές, τη μεγαλύτερη συγκράτηση, ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για το 2020, παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Πέλλας.

Υψηλά ποσοστά ανεργίας

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η Κεντρική Μακεδονία έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Δεκεμβρίου 2019 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνει το 19,05 % του συνόλου των ανέργων της χώρας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται στην ΠΕ Θεσσαλονίκης με 64,68 % (εγγεγραμμένοι άνεργοι ως ποσοστό του μόνιμου πληθυσμού).

Για το Δ’ τρίμηνο του 2019, πάντως, ο δείκτης ανεργίας ανήλθε στο 19,4%, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αγορά εργασίας παρουσιάζει αύξηση των ευέλικτων μορφών τής προσωρινής και μερικής απασχόλησης των γυναικών, μείωση των αυτοαπασχολουμένων ανδρών και μείωση της πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τη μερική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr