Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικό fund «τραντάζει» τις διεθνείς αγορές - Ζημίες για Credit Suisse και Nomura

Αμερικανικό fund «τραντάζει» τις διεθνείς αγορές – Ζημίες για Credit Suisse και Nomura

Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από το sell off

Σε ένα τεράστιο ξεπούλημα μετοχών προχώρησε το μεγάλο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management.

Η  Credit Suisse προειδοποιεί για πολύ μεγάλο χτύπημα στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου αφότου άρχισε να αποχωρεί από θέσεις καθώς το μεγάλο αμερικανικό hedge fund Archegos Capital Management προέβη σε ένα τέραστιο ξεπούλημα μετοχών.

Οι βαριές απώλειες θα έρθουν μετά το πρωτοφανές sell off αμερικανικών και κινεζικών μετοχών ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Η Nomura ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει μία πιθανή ζημιά ύψους 2 δισ. δολαρίων λόγω των συναλλαγών με έναν πελάτη στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση της η Nomura ανέφερε ότι το πλήγμα των 2 δισ. δολαρίων προέκυψε από συναλλαγές με έναν Αμερικανό πελάτη.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από σειρά μπλοκαρίσματος συναλλαγών στις ΗΠΑ, που αφορούσαν στις πωλήσεις συμμετοχών στην Archegos Capital Management, σύμφωνα με το Reuters και το Bloomberg.

Η μετοχή της Nomura έκανε βουτιά 16% στο χρηματιστήριο του Τόκιο, σημειώνοντας τη χειρότερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της και διαγράφοντας περισσότερα από 3,2 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.

Η Credit Suisse

Από την άλλη πλευρά η Credit Suisse ανέφερε ότι η χρεοκοπία λόγω margin calls (μείωσης της αξίας των ενεχύρων κάτω από το καθορισμένο όριο) ενός αμερικανικού fund μπορεί να είναι «πολύ σημαντική και ουσιαστική» για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της.

Η Credit Suisse σημείωσε ότι ένα fund «χρεοκόπησε λόγω margin calls» έναντι της ίδιας και άλλων τραπεζών, κάτι που σημαίνει ότι αυτές είναι τώρα στη διαδικασία εξόδου τους από τις θέσεις αυτές. Δύο πηγές κοντά στην τράπεζα εκτίμησαν ότι μπορεί να φτάσει μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων.

Η Credit Suisse ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα: «Ένα σημαντικό hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ αθέτησε τα margin calls που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse και συγκεκριμένες άλλες τράπεζες. Μετά την αδυναμία του fund να εκπλhρώσει αυτές τις δεσμεύσεις του, η Credit Suisse και ένας αριθμός άλλων τραπεζών βρίσκονται στη διαδικασία εξόδου από αυτές τις θέσεις».

Έκθεση στo selloff της Archegos έχει και η Deutsche Bank, ωστόσο πολύ μικρότερη σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες, μεταδίδουν οι FT.

H Goldman Sachs από την πλευρά της είπε στους μετόχους της πως τυχόν ζημιές αντιμετωπίσει από την Archegos θα είναι ασήμαντες.

Ο trader πίσω από το ξεπούλημα

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η WSJ, η απάντηση είναι ο πρώην διαχειριστής της Tiger Asia, Bill Hwang. Αργά την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs Group και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν απότομα μεγάλες ποσότητες μετοχών αυτών των εταιρειών και άλλων, στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Hwang, η οποία αθέτησε μεγάλα margin calls.

Οι πωλήσεις προσέγγισαν τα 30 δισ. δολάρια σε αξία και πυροδότησαν απώλειες 27% στη μετοχή τηξς ViacomCBS, σε μια ασυνήθιστα μεγάλη πτώση για μετοχή μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μια ημέρα που δεν υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις. Κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων από άλλες εταιρείες εξανεμίστηκε καθώς οι πωλήσεις συνεχίστηκαν, εκπλήσσοντας τους μετέχοντες στην αγοράς οι οποίοι χαρακτήρισαν άνευ προηγουμένου το μέγεθος και την ταχύτητα αυτών των ρευστοποιήσεων.

Οι ρευστοποιήσεις φαίνεται να έχουν αφήσει την Archegos, η οποία εκτιμάται ότι διαχειριζόταν 10 δισ. δολάρια της προσωπικής περιουσίας του Hwang και της οικογένειάς του, υπό εξαιρετική πίεση μετά τις βαριές απώλειες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024