Τι είπαν οι πολίτες για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού και την όξυνση του κλίματος. Πότε βλέπουν επιστροφή στην κανονικότητα...

Στο μεγάλο στοίχημα για την σύγχρονη Ελλάδα, την αισιοδοξία των πολιτών, αλλά και στην πρόθεση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού επικεντρώνεται το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της MARC για λογαριασμό του Alpha.

Μάλιστα, οι πολίτες απάντησαν και σε κρίσιμες ερωτήσεις με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Σύμφωνα, με όσα είπαν το μεγαλύτερο στοίχημα για τη σύγχρονη Ελλάδα είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Ακολουθεί η διατήρηση της εθνικής μας ακεραιότητας, η εθνική ενότητα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η περαιτέρω ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Αναφορικά με τον δείκτη αισιοδοξίας για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα του 2021, το 49,1% δήλωσαν αισιόδοξοι και το 48,8% απαισιόδοξοι.

Στο πότε πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, το 9,8% απάντησε «έως το Πάσχα», το 29,2% «έως το καλοκαίρι», το 25% «έως του τέλος του 2021», το 20% «το 2022» και το 11% «αργότερα».

Πρόθεση εμβολιασμού

Στα αν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό, το 69,1% απάντησε «ναι, όσο πιο σύντομα γίνεται» ή «μάλλον ναι, αργότερα», το 18,5% απάντησε «μάλλον όχι» ή «σίγουρα όχι», ενώ ένα 11% απάντησε ότι το έχει κάνει ήδη.

Ποιος ευθύνεται για την όξυνση του κλίματος

Οι πολίτες απάντησαν επίσης και στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την όξυνση του κλίματος και την ένταση της πόλωσης.

Το 29,9% απάντησε ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, το 40,7% ότι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, το 18,5% είπε ότι ευθύνονται και οι δύο εξίσου, ενώ το 5% ότι δεν ευθύνεται κανείς ιδιαίτερα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση

Σε ερώτηση για το πως θα πήγαιναν τα πράγματα εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το 49,2% απάντησε ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 29,6% ότι θα ήταν περίπου τα ίδια, ενώ το 15,3% ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα απ’ ότι τώρα.

Μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, το 50,7% θεωρεί καλύτερο πρωθυπουργό τον πρώτο, ενώ το 22,8% τον δεύτερο. Το 26,5% απάντησε Δ.Α.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr