Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
25η Μαρτίου: Στα γαλανόλευκα η Αθήνα για την ιστορική επέτειο -  Τι θα δούμε στην μεγάλη παρέλαση

25η Μαρτίου: Στα γαλανόλευκα η Αθήνα για την ιστορική επέτειο – Τι θα δούμε στην μεγάλη παρέλαση

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν είναι δρακόντεια, καθώς την παρέλαση και τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν υψηλοί προσκεκλημένοι από τα έθνη που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την έναρξη των ιστορικών εορτασμών για την 200στή επέτειο της Επανάστασης του 1821 για την Ανεξαρτησία από τον οθωμανικό ζυγό.

Στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πιο εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση, η οποία θα έχει ισχυρό συμβολισμό.

Η έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη

Με την έπαρση της γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανοίγει και επίσημα στις 8 το πρωί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ένας εορτασμός, που λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τις οποίες επιβάλλει η πανδημία θα έχει περιορισμούς, αλλά δεν θα στερηθεί της λαμπρότητας που απαιτεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, όπου θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψάλει τον εθνικό ύμνο η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Κανονιοβολισμοί

Ωστόσο δύο ώρες νωρίτερα, με έναν άλλο ιδιαίτερο συμβολισμό και σε μια ιδιαίτερα συμβολική ώρα, θα σηματοδοτηθεί η έναρξη των σημερινών εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών. Στις 6:21 το πρωί, θα γίνουν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα. Στις 8.31 θα γίνουν άλλες 21 χαιρετιστήριες βολές και στις 18.41, επίσης 21 βολές.

Στις 8:30, θα γίνει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 09:20 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, θα ακολουθήσει ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Τα μέτρα ασφαλείας που θα εφαρμοστούν είναι δρακόντεια, καθώς την παρέλαση και τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν υψηλοί προσκεκλημένοι από τα έθνη που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία.

Έφιπποι

Επικεφαλής θα είναι Εύζωνας, που κρατώντας τη γαλανόλευκη, θα προπορεύεται ομάδας εφίππων οι οποίοι θα φορούν στολές που από την εποχή της Επανάστασης μέχρι τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Τους εφίππους θα πλαισιώνουν ομάδες ατόμων με παραδοσιακές στολές από τον Πόντο και την Θράκη μέχρι την Κρήτη, ενώ τόσο οι επίσημοι προσκεκλημένοι όσο και ο υπόλοιπος κόσμος από τις τηλεοράσεις του, θα θαυμάσει  ένα πεζοπόρο τμήμα που αποτελεί την αναβίωση του ιστορικού Ιερού Λόχου του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Η μεγάλη παρέλαση θα ξεκινήσει στις 10:00 από το Ζάππειο και θα κρατήσει μία ώρα. Πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά και έφιπποι θα διασχίσουν την Βασιλίσσης Όλγας και την Βασιλίσσης Αμαλίας. Οι έφιπποι θα σταματήσουν στα Προπύλαια ενώ τα άλλα τμήματα θα διασπαστούν στην Πανεπιστημίου και κάποιοι θα φθάσουν ακόμη και μέχρι τα Χαυτεία

Και Ραφάλ στον Αττικό ουρανό

Την ίδια στιγμή, στον Αττικό ουρανό θα διέρχονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Ραφάλ, τα οποία αποτελούν το τελευταίο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, που αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή και αποτρεπτική της ισχύ σε μέγιστο βαθμό. 

Ηδη στην πλατεία Συντάγματος, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη μία ανθοκομική σύνθεση από 5.000 λουλούδια, η οποία σχηματίζει την Ελληνική σημαία σε επιφάνεια 144 τ.μ. Μία σύνθεση που δημιούργησαν οι γεωπόνοι και οι τεχνικοί του Δήμου Αθηναίων και περιστοιχίζεται από ειδικά φωτιζόμενες εξέδρες με 200 σημαίες, μία για κάθε έτος μετά την επανάσταση, που συμβολίζουν τους αγώνες και την πορεία του έθνους στο χρόνο και την παγκόσμια ιστορία μέχρι σήμερα.

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι έφθασαν στην Αθήνα την Τετάρτη. Ηρθαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν, και η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, που δεν κατάφερε να παρευρεθεί. 

Την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, με τη διεξαγωγή της 2ης δοκιμαστικής παρέλασης, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της στρατιωτικής παρέλασης.

Το πρόγραμμα

Η στρατιωτική παρέλαση, σύμφωνα με τις εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τον λεπτομερή και έγκαιρο σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων του Επιτελείου, παρά την πανδημία που μαστίζει όλη την υφήλιο, θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν οι αγώνες των προγόνων μας και ταυτόχρονα οι απανταχού Έλληνες να αισθανθούν υπερήφανοι για την ένδοξη ιστορία τους και να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα του Ελληνικού Γένους. Παράλληλα μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την Εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ως άξιοι συνεχιστές των Ηρώων του 1821.

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

•    Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

•    Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

•    Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)

•    Έφιππο τμήμα.

•    Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

•    Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).

•    Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT και «ΒΕΛΟΣ».

•    Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

•    Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

•    Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

•    Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας. 

•    Διελεύσεις Αεροπορικών Μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

Πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν συνολικά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα απομακρύνουν εγκαίρως άτομα που τυχόν θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στο χώρο της παρέλασης, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πολιτών.

Μηνύματα από Μπάιντεν – Μακρόν

Τα δικά τους μηνύματα για την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης αναμένεται να στείλουν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας.

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν εκφοβίζει κανέναν αλλά δεν είναι αφελής, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το βράδυ της Πέμπτης, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, θα γίνει η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η πλατεία λίγο πριν την παρέλαση

Ένα βίντεο από drone που αναρτήθηκε την Τετάρτη στο YouTube δείχνει την πλατεία Συντάγματος στολισμένη και έτοιμη για τους ιστορικούς εορτασμούς. Οι εξέδρες έχουν ήδη στηθεί, ενώ στο κέντρο της πλατείας έχει δημιουργηθεί η σύνθεση, με την ελληνική σημαία να δεσπόζει στη μέση. Στην επάνω και κάτω πλευρά της, οι ημερομηνίες «1821» και «2021» σηματοδοτούν το χθες και το σήμερα της Ελλάδας.

Και από τις δύο πλευρές της σύνθεσης κυματίζουν οι 200 σημαίες, μία για κάθε χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τον αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων για την ελευθερία. 

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024