Τεχνικές προδιαγραφές όπως ορίζονται από την κοινοτική νομοθεσία θα πρέπει να πληρούν τα self-tests για την ανίχνευση του κοροναϊού, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) ζητώντας διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό στις προμήθειες

Κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές και πιστοποίηση για «self-testing» όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία, θα πρέπει να έχουν τα συγκεκριμένα self-test που αναμένεται να διατεθούν στον πληθυσμό, εφόσον προορίζονται για προσωπική χρήση.

Αυτό επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για τη δωρεάν διάθεση των self-test αντιγόνων στο κοινό – μέσω των φαρμακείων.

Ο ΣΕΙΒ, επισημαίνοντας ότι εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των προμηθευτών που διαθέτουν αυτά τα προϊόντα στην Ελλάδα, έθεσε θέμα διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην προμήθεια των συγκεκριμένων διαγνωστικών τεστ, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στόχος είναι η πραγματοποίηση εκατομμυρίων εξετάσεων (self-tests) ανά μήνα.

Σε σχετική επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι οι έως σήμερα διενεργηθέντες διαγωνισμοί για την προμήθεια «rapid tests» έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από τελείως αμφιλεγόμενες διαδικασίες καθ’  υπέρβαση του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί κρατικών προμηθειών υγείας, με το πρόσχημα των εκτάκτων αναγκών της ΠΝΠ.

«Για το λόγο αυτό, χάριν διαφάνειας, απαιτείται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η διαδικασία της προμήθειάς τους. Έτσι θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών, όσον αφορά την προκήρυξη και εκτέλεσή τους, γεγονός που θα συμβάλλει στον ανταγωνισμό και στην επιδιωκόμενη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, μείωση  των τιμών», σημειώνει ο ΣΕΙΒ.

Και προσθέτει πως «κατ΄επανάληψη έχει επισημάνει δυστυχώς, ότι οι έως τώρα προμήθειες των rapid tests για εργαστηριακή χρήση, παρά το ιδιαίτερα σημαντικό από άποψη ποσοτήτων και δαπάνης μέγεθός τους, έχουν πραγματοποιηθεί υπό τελείως αμφιλεγόμενες προϋποθέσεις και διαδικασίες». Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε υπέρμετρη σύντμηση προθεσμιών των διαγωνιστικών διαδικασιών και παραλαβής των ζητουμένων τεραστίων ποσοτήτων, ενώ σε ότι αφορά την τήρηση των τεχνικών προδιαγραφών, παρατηρεί επιπρόσθετες -πέραν της σήμανσης CE- «πιστοποιήσεις» αμφίβολης διαφάνειας και εγκυρότητας, από οργανισμούς και διαδικτυακούς τόπους που δεν έχουν τέτοια δικαιοδοσία, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τους εξουσιοδοτημένους για το σκοπό φορείς».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Δημήτρης Νίκας ανέφερε ότι «Πρωταρχικός στόχος του Συνδέσμου παραμένει η δέσμευση για διαφάνεια και ορθή επιχειρηματική πρακτική που θα εξασφαλίσει ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον για όλες τις εταιρείες του κλάδου και θα δημιουργήσει δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιστημονικό κλάδο, τους συνεργάτες και τους ασθενείς. Ο ΣΕΙΒ επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την ανάγκη να διαμορφωθούν αλλά και να εφαρμοστούν διαφανείς διαδικασίες στους διαγωνισμούς προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ο Σύνδεσμός μας, διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και έμπειρα στελέχη και προτίθεται να συνεργαστεί με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να συμβάλλει  προς την κατεύθυνση αυτή».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr