Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «συγγνώμη» της Μέρκελ για το φιάσκο του lockdown το Πάσχα

Η «συγγνώμη» της Μέρκελ για το φιάσκο του lockdown το Πάσχα

Η καγκελάριος πήρε πίσω το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 1 ως τις 5 Απριλίου, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο από πρωθυπουργούς κρατιδίων όσο και στην κοινωνία, που έχει κουραστεί.

«Συγγνώμη από όλους τους πολίτες» ζήτησε η Ανγκελα Μέρκελ, παίρνοντας παράλληλα πίσω το μέτρο του καθολικού lockdown την περίοδο του Πάσχα των Καθολικών – από τη Μεγάλη Πέμπτη 1 Απριλίου ως την Δευτέρα 5 Απριλίου – στο οποίο μάλιστα είχε δοθεί και ο κωδικός «φάση ηρεμίας».

«Το λάθος είναι δικό μου και μόνο δικό μου. Τελικά, λόγω της θέσης μου, φέρω εγώ την ευθύνη», δήλωσε η καγκελάριος, για να προσθέσει: «Λυπάμαι βαθιά και για τον λόγο αυτό ζητώ συγγνώμη από όλους τους πολίτες. Ένα λάθος πρέπει να αναγνωρίζεται ως λάθος. Και προ πάντως, πρέπει να διορθώνεται, ει δυνατόν εγκαίρως».

«Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος», είπε επίσης η Μέρκελ, μετά τη νέα διάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων. Με τη στάση της δε αυτή κέρδισε τα εύσημα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας και ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος δήλωσε «σεβασμό για τη στάση της», ενώ ο ομόλογός του της Σαξονίας, Μίκαελ Κρέτσμερ, διευκρίνισε ότι «ευθύνη φέρουμε όλοι, όχι μόνο η καγκελάριος».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, την Δευτέρα, μια θυελλώδης συνεδρίασης της Μέρκελ με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατιδίων, η οποία μάλιστα διακόπηκε για κάποια ώρα, καθώς οι τόνοι είχαν ανέβει επικίνδυνα. Παράλληλα, πληθαίνουν οι αντιδράσεις στην κοινωνία για την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην πόλη Κάσελ.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εικόνα της πολιτικής αβεβαιότητας στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, η οποία μάλιστα απέχει μόλις έξι μήνες από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές – τις πρώτες στην μετά-Μέρκελ εποχή και ίσως τις πιο κρίσιμες των πολλών τελευταίων ετών.

Πάντως, θέλοντας να προσθέσει μια νότα αισιοδοξίας, η Μέρκελ ισχυρίστηκε πως, παρά τις καθυστερήσεις και τα λάθη», η Covid-19 θα νικηθεί. «Ο ιός θα χάσει, αργά αλλά σταθερά, την τρομακτική του όψη», είπε.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024