Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σλοβακία: Πέφτουν…. «κεφάλια» για το Sputnik V

Σλοβακία: Πέφτουν…. «κεφάλια» για το Sputnik V

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, εν μέσω κυβερνητικής κρίσης στη Μπρατισλάβα. Αιτία: ο χειρισμός της πανδημίας και η προμήθεια παρτίδων του ρωσικού εμβολίου από την χώρα-μέλος της Ε.Ε.

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Ιβάν Κόρτσοκ, καθώς βαθαίνει η κρίση στον τετραμελή κυβερνητικό συνασπισμό στη Μπρατισλάβα.

Είναι ο έκτος υπουργός που παραιτείται από τις αρχές Μαρτίου, όταν τη χώρα σάρωνε το νέο κύμα της η Covid-19 και ο πρωθυπουργός, Ίγκορ Μάτοβιτς, αποφάσισε να παρακάμψει τους κυβερνητικούς εταίρους του, κάνοντας στη Μόσχα παραγγελία για το εμβόλιο Sputnik V.

Τελικά, η Σλοβακία παρέλαβε 200.000 δόσεις του (μη εγκεκριμένου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) ρωσικού εμβολίου.

Ωστόσο, αυτές δεν έχουν ακόμη αρχίσει να χορηγούνται στον πληθυσμό, επισήμως λόγω ελέγχου που γίνεται στην παρτίδα, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Στο μεσοδιάστημα, η πολιτική κρίση κλιμακώνεται, με τον πρωθυπουργό Μάτοβιτς να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για να υποβάλει κι αυτός την παραίτησή του.

Ενδοκυβερνητικά «παζάρια»

Πάντως, και τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν ταχθεί κατά της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Οι ενδοκυβερνητικές διαπραγματεύσεις, αντίθετα, θυμίζουν περισσότερο… «μουσικές καρέκλες».

Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ, που ανήκει στο δεξιό κόμμα SaS, ζήτησε ανασχεδιασμό της κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των ίδιων κομμάτων, αλλά με διαφορετικό πρωθυπουργό.

Την πρόταση στήριξε δημόσια η πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, καθώς και το συγκυβερνών κόμμα Za Ludi, που ζητά επισταμένως την παραίτηση του Μάτοβιτς.

Ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να παραιτηθεί, πλην όμως υπό όρους. Ο βασικότερος εξ αυτών είναι να διατηρήσει μια θέση στο νέο υπουργικό συμβούλιο και να αποκλειστεί από αυτό ο κύριος αντίπαλός του επικεφαλής του SaS, Ριτσαρντ Σούλικ.

Πολιτική «παράλυση»

Τα ενδοκυβερνητικά παζάρια έχουν προκαλέσει πολιτική «παράλυση», σε μία υγειονομικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

«Τρεις εβδομάδες συζητήσεων χωρίς αποτέλεσμα, ενώ τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και οι άνθρωποι αγωνίζονται για τη ζωή τους», τόνισε η Σλοβάκα πρόεδρος, καλώντας τα κόμματα της συμπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Οτιδήποτε άλλο, ανέφερε, «είναι επικίνδυνο και ανεύθυνο».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024