Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η νοθευμένη φέτα έφτασε στα ευρωπαϊκά ράφια;

Πώς η νοθευμένη φέτα έφτασε στα ευρωπαϊκά ράφια;

Καμπανάκι για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, μετά την αποκάλυψη ότι λευκό τυρί από τη Θεσσαλία διακινούνταν ως φέτα σε γερμανικά σούπερ μάρκετ, κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας τους κινδύνους για το πλέον δημοφιλές Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό υπογραμμίζει ότι «η φέτα είναι σημείο αναφοράς για την ελληνική κτηνοτροφία και αποτελεί αιχμή του δόρατος στην εξαγωγική δραστηριότητα των ΠΟΠ της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

Από την εμπορία της φέτας συντηρούνται χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων που μοχθούν για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή της, αγροτών που παράγουν ζωοτροφές, άλλα και πλήθος εργαζόμενων στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στην περιφέρεια, ολόκληρες περιοχές ζουν και αναπνέουν από την κτηνοτροφική και αγροτική δραστηριότητα για την παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εύρεση νοθευμένης φέτας σε γερμανικό σούπερ μάρκετ, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους.

Ήδη, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ζητά να εφαρμοστεί αυστηρά η κείμενη νομοθεσία, να εντατικοποιηθούν και να γίνουν ακόμα αυστηρότεροι και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

Δεδομένης της σημασίας της φέτας για τους κτηνοτρόφους, αναδύονται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που δεν ανιχνεύτηκε η νοθευμένη φέτα από τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πριν την εξαγωγή. Ως γνωστόν, η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη φέτα δημιουργεί πιέσεις από άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, για την παραγωγή της. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα περιστατικά νοθείας υποσκάπτουν τη μακροχρόνια προσπάθεια για την αποκλειστική παραγωγή φέτας ΠΟΠ στην Ελλάδα, την οποία επιβουλεύονται οι ανταγωνίστριες χώρες που παράγουν ομοειδή προϊόντα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Για ποιους λόγους δεν διαπιστώθηκε η νοθεία εντός της ελληνικής επικράτειας, πριν το ψευδεπίγραφο τυρί φτάσει στα ευρωπαϊκά ράφια;
  • Υπήρξε ολιγωρία ή ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών;
  • Ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται σήμερα και για ποια στοιχεία ελέγχονται οι εξαγωγείς;
  • Είστε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους ή προτίθεστε να επανεξετάσετε την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού;

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024