Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Οι συναντήσεις στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στις ΗΠΑ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Οι συναντήσεις στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Από τις μέχρι τώρα επαφές για την προετοιμασία του ταξιδιού, δίνεται έμφαση στο κομμάτι της αμυντικής διπλωματίας, καθώς θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου

Του Πέτρου Κασφίκη

Με φόντο την αναβαθμισμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου, στην Ουάσιγκτον στις αρχές Απριλίου. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα φτάσει την Δευτέρα 5 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρόλο που το τελικό πρόγραμμα δεν έχει κλειδώσει ακόμα επίσημα, από τις μέχρι τώρα επαφές φαίνεται ότι δίνεται έμφαση στο κομμάτι της αμυντικής διπλωματίας, καθώς θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόγραμμα του κ. Φλώρου θα ξεκινήσει το πρωί στις 6 Απριλίου στην ελληνική πρεσβεία, όπου θα συναντηθεί με την πρέσβη κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Επιπλέον, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με την Ανώτερη Διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κ. Cara Abercrombie.

Ένα δεύτερο σκέλος των επαφών αφορά συναντήσεις με οργανώσεις της ελληνικής και ισραηλινής διασποράς, καθώς θα έχει επαφές με εκπροσώπους της οργάνωσης AHEPA και του Jewish Institute for National Security (JINSA). Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτου (AHI), όπου θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Την Τετάρτη 7 Απριλίου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλη του Κογκρέσου που έχουν έντονη πολιτική δραστηριότητα σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ή γεύμα εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το παρών ενδέχεται να δώσει και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών για την Δυτική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, Μόλι Μοντγκόμερι, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση με τον υπηρεσιακό βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις, Betts Timothy Allan.

Την επόμενη μέρα η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed Hospital, όπου θα υποβληθεί σε covid test προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη μετάβαση της στο Πεντάγωνο. Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα πραγματοποιήσει συνάντηση μιας ώρας με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Στρατού Ξηράς στρατηγό Τζέιμς ΜακΚόνβιλ, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και μια δεύτερη συνάντηση με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας Scott Berrier.

Ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ θα έχει επίσης συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Mark Milley.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα του κ. Φλώρου παραμένει υπό διαμόρφωση και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές. Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον το μεσημέρι στις 8 Απριλίου με επόμενο σταθμό την Τάμπα στη πολιτεία της Φλόριντα.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024