Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιός του κοινού κρυολογήματος ίσως προστατεύει από τον κοροναϊό

Ιός του κοινού κρυολογήματος ίσως προστατεύει από τον κοροναϊό

O ρινοϊός του κοινού κρυολογήματος δείχνει να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2

Ταλαιπωρείστε από συνάχι; Ίσως το κρυολόγημά σας να έχει και θετική πλευρά.

Η μόλυνση από έναν συνηθισμένο ιό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να προστατεύει από τη λοίμωξη με SARS-CoV-2, δείχνει εργαστηριακή μελέτη στη Βρετανία.

Πειράματα σε καλλιέργειες ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων έδειξαν ότι η μόλυνση με ρινοϊό (HRV) προκαλεί μια φυσική ανοσιακή απόκριση που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του πανδημικού κοροναϊου, διαπιστώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της βρετανικής κυβέρνησης.

«Αυτό σημαίνει ότι η ανοσοαπόκριση που προκαλούν οι ήπιες λοιμώξεις του κοινού κρυολογήματος θα μπορούσε να προσφέρει ένα επίπεδο παροδικής προστασίας εναντίον του SARS-CoV, πιθανώς μπλοκάροντας τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και μειώνοντας τη σοβαρότητα της Covid-19» αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο Πάμπλο Μουρσία, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

H μελέτη της ομάδας του δημοσιεύεται στο Journal of Infectious Diseases.

Προσομοιώσεις με μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι η αλληλεπίδραση των δύο ιών μπορεί να έχει σημαντική επίδραση και πως μια επικράτηση του ρινοϊού θα μπορούσε να μειώσει τα κρούσματα κοροναϊού.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι αλληλεπιδράσεις των ρινοϊών με άλλους ιούς του αναπνευστικού μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα των λοιμώξεων αλλά και τον τρόπο που μεταδίδονται στην κοινότητα.

«Επόμενο βήμα μας θα είναι μα μελετήσουμε τι συμβαίνει σε μοριακό επίπεδο σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ιών προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την επίδρασή τους στη μετάδοση ασθενειών. Στη συνέχεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γνώση για την ανάπτυξη στρατηγικών και μέσων ελέγχου των λοιμώξεων Covid-19».

«Στο μεταξύ, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας έναντι στην Covid-19» καταλήγει η ανακοίνωση.

O HRV είναι ο συχνότερος ιός στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Προκαλεί συνάχι και πονόλαιμο, συνήθως όμως όχι πυρετό.

Εκτός από τους ρινοϊούς, κοινό κρυολόγημα προκαλούν δεκάδες ακόμα ιοί. ανάμεσά τους και τρεις κοροναϊοί που δεν έχουν άμεση συγγένεια με τον SARS-CoV-2.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024