Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστράτευση : Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι 206 γιατροί δεν αναλάβουν καθήκοντα - Επίταξη ζητάει η αντιπολίτευση

Επιστράτευση : Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι 206 γιατροί δεν αναλάβουν καθήκοντα – Επίταξη ζητάει η αντιπολίτευση

Θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα και το νόμο διαμηνύει η κυβέρνηση στο ερώτημα τι θα πράξει αν οι πρώτοι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν δεν αναλάβουν καθήκοντα. Πως σχολίασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και τι ζητάνε

Θα γίνουν τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα και το νόμο διαμηνύει η κυβέρνηση στο ερώτημα τι θα πράξει αν οι πρώτοι 206 ιδιώτες γιατροί που επιστρατεύτηκαν δεν αναλάβουν καθήκοντα.

Ώρα μεγάλης ευθύνης – Συνεργασία με ιδιωτικό τομά

«Ελπίζουμε και προσβλέπουμε ότι οι γιατροί θα πράξουν το καθήκον τους αυτή την ώρα της μεγάλης ευθύνης και θα μετάσχουν στην εθνική προσπάθεια. Διαφορετικά θα επιβληθούν τα προβλεοπόμενα από το σύνταγμα και το νόμο» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη ερωτηθείσα σχετικά.

Η κυβέρνηση πάντως δέχεται σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αντί για επίταξη των υποδομών και του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών προχωράει σε ένα αναποτελεσματικό μέτρο της επιστράτευσης ορισμένων ιδιωτών γιατρών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ωστόσο επέμεινε στό ότι έχουν ληφθεί μέτρα διεύρυνσης της συνεργασίας του ΕΣΥ με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Υγεία και μάλιστα αυτή η φράση πως «υπάρχει ήδη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» αποτελεί την απάντηση στο «γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών αφού υπάρχει πρόβλημα με την πληρότητα των ΜΕΘ;».

Ύστατο μέτρο

Σε ότι αφορά αυτό καθ’ αυτό το μέτρο της επιστράτευσης ορισμένων ιδιωτών γιατρών η κα Πελώνη εξήγησε ότι «ήταν το ύστατο μέτρο στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας. Κρίθηκε ότι τώρα ήταν απαραίτητο να συστρατευθούν σ’ αυτή την μεγάλη μάχη, την εθνική προσπάθεια και οι ιδιώτες γιατροί και αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια για οικειοθελή προσχώρησή τους και προσχώρησαν οικειοθελώς 61 μόλις γιατροί».

«Φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε τι που κάνει η κυβέρνηση έχει απέναντι ένα «όχι». Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ» τόνισε η κα Πελώνη σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον «Ερυθρό Σταυρό».

Επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει covid free τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια επιλέγοντας να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο της Υγείας και πως «όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο κάνοντας δώρο -ουσιαστικά- στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

«H συσσώρευση  ασθενών που έχουν ανάγκη να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, και η έλλειψη κλινών,  δημιουργεί μια εικόνα κατάστασης πολέμου», είπε σημειώνοντας ότι «πάνω από 100 ασθενείς είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι σε κλινικές κοροναϊού, ψάχνοντας  κλίνη σε ΜΕΘ.

Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ερυθρός Σταυρός, μετατρέπονται σε νοσοκομεία κοροναϊου, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε οι υπόλοιποι ασθενείς. Ανέφερε μάλιστα, ενδεικτικά, ότι από τους τους 120 ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ένα μεγάλο ποσοστό είναι non – covid.

Μόνιμες προσλήψεις και επίταξη

«Τα νοσοκομεία είναι πάνω από τα όρια του κόκκινου συναγερμού κι αν  δεν καταρρέουν οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού» είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι:  τι άλλο πρέπει να γίνει μέχρι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμες προσλήψεις και να επιτάξει ιδιωτικά νοσηλεύτηρια».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο και 5 την επίταξη ιδιωτών γιατρών, χωρίς όμως,  σχέδιο για το αν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες».

Αναρωτήθηκε εξάλλου γιατί έναν χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν προσέλαβε γιατρούς με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και τώρα «τρέχει» να επιτάξει 200 γιατρούς.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ

«Επιτέλους η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων Covid κλινικών στα Νοσοκομεία. Όπως είχαμε προτείνει. Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών-και ιδιαίτερα των μεγάλων που έχουν πλήρεις δομές-ώστε να ανασάνει το ΕΣΥ. Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι, ο ιδιωτικός τομέας της υγείας να μη μετέχει με πλήρη ένταξη στην προσπάθεια» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Έρχεται στο και πέντε

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, σχετικά με την επίταξη των γιατρών, δήλωσε:

«Η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι μια αποτυχία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

»Απέτυχε η ΝΔ, απέτυχαν τα «έξυπνα μέτρα» που ήθελε να εφαρμόσει και πριν καν τα εφαρμόσει έρχεται να τα πάρει πίσω, με εκκωφαντικό τρόπο. Από τις αρχές Μαρτίου 2020, λέγαμε για την σημασία των μαζικών τεστ στον πληθυσμό και τότε μας ειρωνευόταν ο κ. Γεωργιάδης και οι υπόλοιποι Υπουργοί και έλεγαν πως λαϊκίζουμε, έναν χρόνο μετά θέλει να κάνει όσα τεστ έκανε στο χρονικό διάστημα ενός έτους σε λίγες εβδομάδες. Θα ζητήσουν συγγνώμη για αυτή την καθυστέρηση;»

Σχετικά με την κατάσταση των ΜΕΘ ο κ. Χρηστίδης ανέφερε ότι «η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους, την έχουν χάσει εκτός ΜΕΘ, δυστυχώς, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία COVID, μονοθεματικά, αγνοώντας τα υπόλοιπα ζητήματα περίθαλψης και νοσηλείας και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό και οι νοσηλευόμενοι είναι τεράστια.

»Η κυβέρνηση έρχεται στο και πέντε να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που έπρεπε να το έχει αντιμετωπίσει εδώ και καιρό.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στις κόκκινες περιοχές

»Εμείς το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό το θέμα της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

»Παράλληλα έχει αφήσει τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΣΥ, με τα χειροκροτήματα. Χρειάζεται το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να μονιμοποιηθεί και η Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση σε αυτούς του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 ως ελάχιστη, έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.».

»Όσον αφορά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ο κ. Χρηστίδης είπε: «Ο Μητσοτάκης μπορεί να οραματίζεται την επόμενη δεκαετία. Στην πράξη, όμως, σκοντάφτει σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Ως τώρα η Κυβέρνηση δρα βλέποντας και κάνοντας και αυτό είναι εμφανές στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην υγεία και την οικονομία».

Εξαπάτηση

Για εξαπάτηση κάνει λόγο το ΚΚΕ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εμφανίζει ως «λύση» την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών ενώ όπως τονίζει ο Περισσός είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να επιταχθούν χωρίς αποζημίωση όλα τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα του ιδιωτικού τομέα για να προστεθούν υποδομές και προσωπικό στο ΕΣΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Την ώρα που δεκάδες ασθενείς μένουν εκτός ΜΕΘ, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και που δεκάδες γιατροί περιμένουν στην ουρά για να προσληφθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση εμφανίζει ως “λύση” την επιστράτευση 200 αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

»Εξαπατά τους ασθενείς και τους υγειονομικούς ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν οι χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, οι λίστες αναμονής των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ για να κερδίσουν τη ζωή τους, οι μετακινήσεις ασθενών και υγειονομικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, οι -επί ένα χρόνο- αποκλεισμένοι ασθενείς από χειρουργεία, θεραπείες και διαγνωστικές εξετάσεις.

Άμεση επίταξη χωρίς αποζημίωση

»Την ίδια στιγμή που οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, ώστε να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εν μέσω πανδημίας και από πάνω τους επιδοτεί για όσους ασθενείς θελήσουν να νοσηλεύσουν.

»Αυτό που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι:
–Η άμεση επίταξη -χωρίς αποζημίωση- όλων των νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων του ιδιωτικού τομέα, για να προστεθούν έτοιμες και κρίσιμες υποδομές και έμπειρο προσωπικό για την περίθαλψη Covid και No Covid ασθενών.
–Η άμεση, και χωρίς άλλες προϋποθέσεις, πρόσληψη όλων των ειδικευμένων γιατρών και των γιατρών για έναρξη ειδικότητας.
–Η ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων σε κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας όλων των ασθενών».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024