Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Από εταιρία στην οποία εργάζεται ο σύζυγος του υπ. Υγείας αγόρασε μάσκες η κυβέρνηση Μέρκελ

Spiegel: Από εταιρία στην οποία εργάζεται ο σύζυγος του υπ. Υγείας αγόρασε μάσκες η κυβέρνηση Μέρκελ

Σύμφωνα με το περιοδικό, η εκδοτική εταιρία «Burda», η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας αγόρασε τον περασμένο Απρίλιο προστατευτικές μάσκες από εταιρία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Γενς Σπαν, Ντάνιελ Φούνκε, αποκαλύπτει το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, η εκδοτική εταιρία «Burda», η οποία ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% εταιρίας κατασκευής μασκών στην Σιγκαπούρη, προμήθευσε το υπουργείο Υγείας με 570.000 μάσκες τύπου FFP-2.

Η πληροφορία προέκυψε μετά την κατάθεση, την περασμένη Πέμπτη στην Bundestag, καταλόγου με τους προμηθευτές της κυβέρνησης σε μάσκες.

Απαντώντας στο περιοδικό, το υπουργείο αναφέρει ότι «το συμβόλαιο με την Burda συνάφθηκε και υπεβλήθη σε επεξεργασία μετά την παραλαβή της προσφοράς, με τιμές της αγοράς και τυποποιημένη διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου δήλωσε στο Spiegel ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο υπέβαλε προσφορά στο υπουργείο Υγείας τον Απρίλιο του 2020 προκειμένου να βοηθήσει στην προμήθεια μασκών, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε επειγόντως μάσκες προστασίας».

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κ. Φούνκε, ο οποίος εργάζεται στην εταιρία ως λομπίστας, ο εκπρόσωπος της Burda διευκρίνισε ότι «δεν ενημερώθηκε καν για την συναλλαγή ούτε είχε κάποια ανάμιξη σε αυτήν», ενώ δεν κατεβλήθη οποιοδήποτε ποσό ως προμήθεια. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρία, η υπόθεση ξεκίνησε από την εταιρία στην Σιγκαπούρη και οι μάσκες πωλήθηκαν σε τιμή 1,73 ευρώ το κομμάτι. Οι μάσκες παραδόθηκαν στο ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας στις 17 Απριλίου στην Σαγκάη και κατόπιν έφθασαν αεροπορικώς στην Γερμανία. Η κυβέρνηση κατέβαλε για την παραγγελία 900.000 ευρώ, επισημαίνει ο εκδοτικός οίκος και τονίζει ότι τα χρήματα διαβιβάστηκαν στο σύνολό τους στην κατασκευάστρια εταιρία.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Χριστιανική Ένωση συγκλονίζεται από σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια μασκών κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ήδη έχουν υποβάλει την παραίτησή τους τρεις βουλευτές, οι οποίοι, μέσω των εταιριών τους, φέρονται να αποκόμισαν σημαντικά κέρδη από την πώληση μασκών στην ομοσπονδιακή και σε κρατιδιακές κυβερνήσεις. Προκειμένου η κατάσταση να ξεκαθαρίσει, το υπουργείο Υγείας κατέθεσε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο τον πλήρη κατάλογο με τις εταιρίες οι οποίες πούλησαν στο Δημόσιο προστατευτικές μάσκες από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024