Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έκθεση Μπορέλ στο τραπέζι της ΕΕ - Ικανοποίηση της Αθήνας, στις Βρυξέλλες ο Τσαβούσογλου

Η έκθεση Μπορέλ στο τραπέζι της ΕΕ – Ικανοποίηση της Αθήνας, στις Βρυξέλλες ο Τσαβούσογλου

Εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες είναι πυρετώδεις

Εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες είναι πυρετώδεις.

Μαστίγιο και καρότο

Η διπλωματική ατζέντα αυτής της εβδομάδας είναι φορτωμένη τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, καθώς συνεδριάζουν δια ζώσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και την Τρίτη και Τετάρτη (23-24 Μαρτίου) θα γίνει η σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, όπου εκεί θα βρίσκεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Από τα αποτελέσματα των διεργασιών αυτής της εβδομάδας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ουσιαστικά θα καθοριστούν και τα περαιτέρω βήματα στις εν εξελίξει συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα είναι καλές όπως είπε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.

Σύμφωνα με το Βήμα, η έκθεση Μπορέλ που θα παρουσιαστεί αύριο στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ συμπεριλαμβάνει «μαστίγιο και καρότο» καθώς μαζί με τη θετική ατζέντα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο των κυρώσεων.

Ξεκάθαρη καταγραφή

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ξεκάθαρη καταγραφή της παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας σε όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού αλλά του Μαρτίου 2020 στον Έβρο. Ενώ ρητή αναφορά θα υπάρχει ακόμη και για την επιβολή τομεακών κυρώσεων που θα μπορούσαν να πλήξουν την τουρκική οικονομία.

Ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην 16σέλιδη έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αμφισβήτηση των θαλασσίων ορίων της Ελλάδος από την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε μείζων παράγοντας προβλημάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Αναγκαία η ειρηνική επίλυση των διαφορών

Η έκθεση αναφέρει επίσης συγκεκριμένα ότι «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο άνωθεν πλαίσιο», συνεχίζει το κείμενο, «η ξεκάθαρη δέσμευση στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών παραμένει αναγκαία».

Ρητή είναι επίσης η αναφορά στις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, τόσο των νησιών όσο και της ξηράς.

Παράλληλα, στην έκθεση καταγράφονται με σαφήνεια ότι στην κρίση του Έβρου το 2020 η Τουρκία ενθάρρυνε ενεργά μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν με βία στο έδαφος της ΕΕ, κάτι που αποτελεί για ακόμη μία φορά αναγνώριση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της ΕΕ. Αυτό συνέβη δε σε πλήρη αντίθεση με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 για το Μεταναστευτικό. Επιπλέον, καταγράφεται ότι η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επιστροφή 1.450 μεταναστών από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται από τη Δήλωση.

Θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία θα ήθελε να έχει προκαταλάβει τις εξελίξεις και δεν είναι τυχαίο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το καταρχήν ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις του Νίκου Δένδια για τη συνάντηση της 14ης Απριλίου, την παρουσίασε ως προάγγελο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ταγίπ Ερντογάν.

Πως θα συμπεριφερθεί η Τουρκία

Η Τουρκία φαίνεται πως υπολογίζει και στις πιέσεις που ασκούνται από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος πρότεινε συνάντηση Δένδια και Τσαβούσογλου στις 25 Μαρτίου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Η ελληνική πλευρά περιμένει την ολοκλήρωση των διεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε πρώτη φάση η Αθήνα εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έκθεση Μπορέλ.

Το ερώτημα όλων είναι πως θα αποτιμήσει την έκθεση Μπορέλ η Τουρκία και πως θα συμπεριφερθεί μετά την 25η Μαρτίου στο βαθμό που αυτή επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024