Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με ανώτερες υπαλλήλους της αμερικάνικης Teen Vogue, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο για ρατσιστικά σχόλια.

Ο λόγος για την Κριστίν Νταβίτ, υπεύθυνη social media της Teen Vogue, η οποία ενώ είχε κατηγορήσει συνάδελφό της για ρατσιστικά tweets εναντίον των Ασιατών Αμερικανών, φαίνεται πως και η ίδια έχει κάνει στο παρελθόν.

Η Christine Davitt

Συγκεκριμένα η Κριστίν Νταβίτ, διευθύντρια των κοινωνικών μέσων στο Teen Vogue το 2009 έγραψε δύο tweets σε έναν λευκό φίλο της, τον οποίο αποκάλυψε nigger, δηλαδή νέγρο, αλλά με υποτιμητική σημασία.

Σημειώνεται πως η λέξη αυτή είναι ουσιαστικά μία «εθνοτική δυσφήμιση» και μία προσβλητική φράση και συνήθως απευθύνεται στους μαύρους.

Η λέξη εμφανίστηκε τον 18ο αιώνα ως προσαρμογή του ισπανικού negro, από το λατινικό niger, που σημαίνει «μαύρο». Χρησιμοποιήθηκε υποτιμητικά, και μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η χρήση του από μη Αφρο-αμερικανούς έγινε μια σαφώς υποτιμητική και ρατσιστική προσβολή. Κατά συνέπεια, άρχισε να εξαφανίζεται από τη γενική λαϊκή κουλτούρα

Μάλιστα πλέον τα αμερικάνικα ΜΜΕ δεν γράφουν καν την λέξε nigger, αλλά όταν αναφέρονται σε αυτή γράφουν «ni-a».

Η Ντάβιτ μάλιστα είχε δημοσιεύσει στις 8 Μαρτίου επιστολή στο προσωπικό του Teen Vogue που εξέφρασε την ανησυχία της για τη διοίκηση της Conde Nast σχετικά με την πρόσληψη της  συναδέλφου της Alexi McCammond, «υπό το φως των προηγούμενων ρατσιστικών και ομοφοβικών tweets της». Εν τέλει η McCammond παραιτήθηκε προτού καν αναλάβει καθήκοντα.

Στα επίμαχα tweet η McCammond χλεύαζε την εμφάνιση των ανθρώπων ασιατικής καταγωγής, έγραφε υποτιμητικά στερεότυπα, αλλά και προσβολές προς ομοφυλόφιλους.

Η Alexi McCammond

«Είμαι πολύ περήφανος για τους συναδέλφους μου @teenvogue. Η δουλειά συνεχίζεται…» έγραψε ο Davitt με λεζάντα.

Ωστόσο φαίνεται πως και η ίδια θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Προς το παρόν το πρώτο που έκανε ήταν να διαγράψει τα tweets της και να κάνει ιδιωτικό τον λογαριασμό της.

Η Teen Vogue δημοσίευσε μια ιστορία τον Οκτώβριο του 2019 με τίτλο «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε  την λέξη nigger αν δεν είστε μαύροι»

«Έχει υπάρξει πολλή μεγάλη συζήτηση στην κοινότητα των μαύρων σχετικά με τη λέξη « Ni-a» και πόσο καλό μπορεί να κάνει η υποτιθέμενη» ανάκτηση «της. Και σε στιγμές όπως αυτή, αυτό φαίνεται σαν ένα έγκυρο σημείο. Σε ένα πράγμα όμως που δεν πρέπει να διαφωνούμε είναι το ποιος μπορεί να την χρησιμοποιεί. Και αν δεν είσαι μαύρος, τότε δεν θα έπρεπε» ισχυρίστηκε το άρθρο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο