Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς η ψηφιακή «τελειότητα» επηρεάζει την ψυχική υγεία των νεαρών γυναικών

Πώς η ψηφιακή «τελειότητα» επηρεάζει την ψυχική υγεία των νεαρών γυναικών

Η Λίζα Τσαλίκη, καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, μίλησε στην «Ελένη» για τα πρότυπα ομορφιάς σήμερα και πώς επηρεάζει την ψυχολογία.

Στο νέο ψηφιακό σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο μοναδικός κανόνας είναι η τελειότητα.

Στο νέο βιβλίο της η καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτιστικής ανάλυσής Ρόζαλιν Γκιλ Μίλα για την πίεση που βιώνουν τα νέα κορίτσια στα social media.

Στην έρευνα για το βιβλίο που έγινε τον Μάϊο – Ιούνιο 2020 συμμετείχαν 175 γυναίκες, ηλικίας 18-30 χρόνων, στη Mεγάλη Βρετανία.

Περισσότερο από το 90% των γυναικών λέει ότι τα social media τους κάνουν να νιώθουν ότι οι άλλοι είναι πιο επιτυχημένοι και πιο χαρούμενοι από εκείνες.

Η Λίζα Τσαλίκη, καθηγήτρια στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, μίλησε στην «Ελένη» για τα πρότυπα ομορφιάς σήμερα.

«Τέλειες και πραγματικές»

Όπως είπε, οι νέες γυναίκες προσπαθούν να δείχνουν «τέλειες» και παράλληλα «πραγματικές».

Γύρω στο 80% των γυναικών νιώθει χειρότερα για τον εαυτό του πάνω από τις μισές φορές που θα μπει στα social media ενώ το 32% των έφηβων κοριτσιών δήλωσαν πως αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους και το instagram τους κάνει να νιώσουν χειρότερα.

«Η πίεση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες από τους άντρες. Επί το πλείστον τα νέα κορίτσια χρησιμοποιούν φίλτρα στα social media. Τα κορίτσια παίρνουν το μήνυμα πως πρέπει να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Πρέπει να δούμε την ευρύτερη κουλτούρα. Το πώς περιμένουμε να είναι οι γυναίκες, δηλαδή. Για τους άντρες είναι διαφορετικά. Λέμε πως έχει γοητευτικούς κροτάφους ενώ για τη γυναίκα δεν θα το λέγαμε».

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ

Live streaming: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ για τον τελικό της Super League Κ15.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024