Σε τροχιά σύγκρουσης με τον υπουργό Υγείας κινούνται οι ιδιώτες γιατροί σχετικά με το τελεσίγραφο για συμμετοχή τους στο ΕΣΥ ή αλλιώς επιστράτευση, σε μια φάση που τα νοσοκομεία ειδικά στην Αττική έχουν «γονατίσει».

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να θυμίζει σκηνικό πολέμου και τους ιδιώτες γιατρούς να βρίσκονται σε σύγκρουση τόσο μεταξύ τους όσο και με το υπουργείο Υγείας, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η επιστράτευση γιατρών για συνδρομή του ΕΣΥ στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι δεδομένη μέσα στα επόμενα 24ωρα, εκτός εξαιρετικού απροόπτου.

Μόνο 61 ιδιώτες γιατροί μέλη του Ιατρικού Συυλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έχουν ανταποκριθεί στο τελεσίγραφο του υπουργείο Υγείας, που ούτως ή άλλως έχει λήξει από την Παρασκευή. Οι συνομιλίες που είχε ο Βασίλης Κικίλιας το Σάββατο με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, όσο και αυτές που είχαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ τους κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξαπέλυσε πυρά προς τον υπουργό Υγείας συγκεκριμένα, ζητώντας άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επιστράτευσης, όμως, φαίνεται πως διχάζει τους γιατρούς, καθώς ο ΙΣΑ διαφοροποίησε τη θέση του σε σχέση με τον ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κικίλιας έχει απευθύνει κάλεσμα σε ιδιώτες γιατρούς – 200 γενικούς γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους- να συνδράμουν το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης εάν δεν ανταποκριθούν. Η πρόταση της Πολιτείας προς τους ιδιώτες γιατρούς, μεταξύ άλλων, προβλέπει μισθό 2.000 ευρώ και αμειβόμενες εφημερίες 1.000 ευρώ το μήνα.

Έτοιμα τα φύλλα πορείας

Η Δευτέρα 22 Μαρτίου φαίνεται να είναι μια καθοριστική μέρα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, αύριο το πρωί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ετοιμάζονται τα φύλλα πορείας για την «επιστράτευση» των γιατρών. Σ’ αυτά θα αναγράφεται σε ποιο νοσοκομείο οφείλει να παρουσιαστεί ο γιατρός και μέχρι ποια ημερομηνία.

Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, αύριο στις 10π.μ., με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εξαδάκτυλος: Περιμένουμε πλέον το χαρτί

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open ΤV, ξεκαθάρισε ότι οι «γιατροί περιμένουν πλέον το χαρτί», ενώ απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει στο αν αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξουν περισσότερες εθελοντικές δηλώσεις για ένταξη ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

«Υπάρχουν δυσκολίες να βρεθούν οι 200 άνθρωποι που ζητά ο υπουργός», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει λυθούν τα προβλήματα αυτά από παλιότερα. Επισήμανε ακόμη ότι έπρεπε να είχε γίνει προετοιμασία από νωρίτερα και ότι ο ΠΙΣ είχε ενημέρωση για την επιστράτευση μόλις από την Τετάρτη.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι έχουν γίνει λάθος κινήσεις, όπως η απειλή του χαρτιού της επιστράτευσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η προσφορά συναδέλφων από άλλες ειδικότητες μετά από κατάλληλη εκπαίδευση.

Επίθεση του ΠΙΣ στο υπουργείο Υγείας – Διαφοροποιείται ο ΙΣΑ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) «σήκωσε το γάντι» και εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αδιέξοδο», για «προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού», για κινήσεις «χωρίς σχέδιο» και ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

«Παρά τις προτάσεις που έκανε εδώ και καιρό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θα έδιναν λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οδηγείται στο πρωτοφανές για σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επιπλέον, δηλώνει από τη μεριά του «παρών» στην προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ, αλλά με μια σειρά προτάσεων.

Ο ΠΙΣ αναφέρει επίσης, ότι «οι ιδιώτες γιατροί έχουν δηλώσει ότι και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ εθελοντικά. Εντούτοις. ο υπουργός Υγείας εξακολουθεί να δηλώνει με μια απόλυτη επικοινωνιακή ασάφεια ότι αναζητά 200 ιατρούς για το ΕΣΥ, χωρίς σχέδιο, χωρίς να αποσαφηνίζει πόσοι γιατροί χρειάζονται από κάθε ειδικότητα, που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε τι ωράριο και υπό ποιες συνθήκες και χωρίς κάλυψη αστικής ευθύνης».

Στην ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ εξαπολύει άλλωστε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ότι «εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Από την άλλη πλευρά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Παράλληλα, διαψεύδει ότι είχε την έγκρισή του.

«Ο ΙΣΑ διευκρινίζει ότι το τελευταίο δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον ΠΙΣ, είναι απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ, δεν έχει έγκριση της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και κατά συνέπεια του ΙΣΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από τις εκκλήσεις στις απειλές

Οι αρχικές εκκλήσεις, με σημαντικές οικονομικές απολαβές, δεν έφεραν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς το υπουργείο αναζητά 200 γιατρούς.

Έτσι, ο Βασίλης Κικίλιας πέρασε στο δεύτερο στάδιο, αυτό της απειλής για επίστρατευση, ενώ και οι χθεσινές διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, που να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην εφημερία του «Γεννηματάς».

Πάντως, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε επιστράτευση, εφόσον χρειαστεί.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι έχουν γίνει λάθος κινήσεις, όπως η απειλή του χαρτιού της επιστράτευσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr