Επτά στους 10 Έλληνες υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από την Ρωσία και από την Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, οι περισσότεροι δηλώνουν ικανοποιημένοι από το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται σταθερά η ΝΔ, με 14 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της νέας δημοσκόπησης της ALCO για το OPEN, με τη συμμετοχή του ethnos.gr, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού και πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Mαρτίου 2021, σε δείγμα 1.000 ατόμων από 17 ετών και άνω, σε όλη τη χώρα.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στους εμβολιασμούς, τη διαχείριση της πανδημίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και, φυσικά, την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση εκλογών, αλλά και τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Το 67% των πολιτών πιστεύουν ότι η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από την Ρωσία, και από την Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες, όπως έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 51%, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση σε σχέση με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμών, ενώ το 38% απάντησε «όχι».

Παρότι το 49% των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 43%, δηλώνει ικανοποίηση.

Ένα χρόνο μετά την πανδημία, οι πολίτες έχουν θετική γνώμη για το έργο και τη στάση, πρωτίστως, των γιατρών και νοσηλευτών, όπως είναι φυσικό, σε ποσοστό 91%. Και ακολουθούν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, για τον οποίο εκφράζουν θετική γνώμη σε ποσοστό 65% και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων (56%).

Στην τελευταία θέση, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες αρνητικές γνώμες (55%), βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάτι που εξηγείται από τις οικονομικές συνέπειες που έχει η πανδημία για τους πολίτες.

Προβάδισμα ΝΔ 14 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σταθερά μπροστά βρίσκεται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, καθώς προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με 37,3% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,3%, το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση με 6,1%, ενώ με οριακή διαφορά τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 6%.
Επιπλέον, οι πολίτες, σε ποσοστό 48%, έχουν θετική γνώμη για το έργο και τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα χρόνο μετά την πανδημία, με ένα 43% να απαντά ότι έχει αρνητική γνώμη.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, θετικά απαντά το 30%, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (54%) απάντησε ότι έχει αρνητική γνώμη.
Το 42% εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ τον Αλέξη Τσίπρα εμπιστεύεται το 22%.
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση, πάντως, ένα μεγάλο ποσοστό (31%), απάντησε κανέναν!

Αστυνομική βία – Διαδηλώσεις και ΣΥΡΙΖΑ

Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα (47%) απάντησαν ότι θεωρούν τα περιστατικά βίας από αστυνομικούς μεμονωμένα, ενώ σε ποσοστό 39% θεωρούν ότι αυτά αποτελούν μέρος μιας πολιτικής καταστολής.

Τέλος, στην ερώτηση αν συμφωνούν με την άποψη της κυβέρνησης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί τις διαδηλώσεις, το 50% απάντησε «όχι», το 33% «ναι» και το 17% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr