Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνταξιούχοι : Προκαταβολή και αναδρομικά έως 13.300 ευρώ - Ποιοι τα δικαιούνται

Συνταξιούχοι : Προκαταβολή και αναδρομικά έως 13.300 ευρώ – Ποιοι τα δικαιούνται

Τον Απρίλιο θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε 105.000 δικαιούχους με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης n Ποια στοιχεία απαιτούνται για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας

Μέσα στον Απρίλιο θα καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ η προκαταβολή της σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά, τα οποία αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, με έναν μέσο όρο προκαταβολών γύρω στα 4.700 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Ωστόσο, για όσους έχουν υποβάλει αίτηση που εκκρεμεί για τρία χρόνια, το ύψος των αναδρομικών που θα εισπράξουν ανέρχεται σε 13.300 ευρώ. Πρόκειται για 15.000 υποψήφιους συνταξιούχους από τους 105.000 που είναι το σύνολο των εν αναμονή συνταξιούχων.

Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους δικαιούχους της. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός 24ώρου από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, υποβλήθηκαν πάνω από 8.000 αιτήσεις. Μάλιστα σε πάνω από 21.286 ανέρχεται το πλήθος των αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης κατά τις πρώτες 7 ημέρες λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ.

Οσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις που είναι εκκρεμείς έχουν τη δυνατότητα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 να κάνουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, για να εισπράξουν την προκαταβολή της σύνταξής τους που θα κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα. Η ψηφιακή πλατφόρμα για τις αιτήσεις λειτουργεί στην ιστοσελίδα του Δημοσίου (gov.gr) και θα είναι προσβάσιμη και μέσω του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr). Τονίζεται ότι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία:

n Οι κωδικοί TaxisNet του αιτούντος.

n Ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.

n Το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού.

n Ο αριθμός πρωτοκόλλου του αιτήματος συνταξιοδότησης, η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος και ο φορέας υποβολής/κατάθεσης του αιτήματος συνταξιοδότησης. Τα στοιχεία αυτά απαιτούνται, εφόσον δεν είναι προσυμπληρωμένα στην αίτηση.

Βήμα βήμα η διαδικασία:

1Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο αιτών χρησιμοποιεί του κωδικούς TaxisNet για την αυθεντικοποίησή του στην πλατφόρμα.

2Στη συνέχεια, ζητείται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του.

3Κατόπιν, συμπληρώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της προκαταβολής σύνταξης και θα πιστώνεται στη συνέχεια κάθε μήνα, καθώς και τα στοιχεία της αίτησης συνταξιοδότησης για την οποία υποβάλλει την αίτηση προκαταβολής.

4Σε περιπτώσεις όπου μέρος του χρόνου ασφάλισης δεν εντοπίζεται στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των λοιπών φορέων, ζητείται από τους αιτούντες να συμπληρώσουν σε σχετικό πεδίο το ιστορικό ασφάλισής τους.

5Ειδικά, στις περιπτώσεις χορήγησης προκαταβολής σύνταξης, λόγω θανάτου ασφαλισμένου και στη μεταβίβαση κύριας σύνταξης, λόγω θανάτου συνταξιούχου, ο αιτών θα πρέπει να δηλώσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του θανόντος.

6Στην περίπτωση αίτησης προκαταβολής σύνταξης αναπηρίας, ο αιτών θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία της τελευταίας απόφασης ΚΕΠΑ, που έχει εκδοθεί.

7Η διαδικασία υποβολής ολοκληρώνεται με το πάτημα του κουμπιού «Οριστική Υποβολή Αίτησης». Σε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής έναντι σύνταξης, εκδίδεται αυτοματοποιημένα βεβαίωση χορήγησης αυτής, η οποία κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον αιτούντα την ημέρα της πληρωμής.

Οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 155.000, εκ των οποίων οι 50.000 δικαιούχοι πήραν τη λεγόμενη προσωρινή σύνταξη.

Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Συνολικά το ποσό που αναμένεται να πάρουν θα είναι από 360 έως 384 ευρώ τον μήνα συν τα αναδρομικά τους μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή της οριστικής σύνταξης (εφόσον δικαιούνται 384 ευρώ).

Τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

n 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω.

n 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

n 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών.

n 360 ευρώ, αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους που θα υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης από 16/3/2021 και μετά ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ, θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024