Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδία : Τέταρτη θητεία για τον «Τεφλόν» Ρούτε

Ολλανδία : Τέταρτη θητεία για τον «Τεφλόν» Ρούτε

Ξεκάθαρη νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία. Ζητούμενο ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού

Ικανοποίηση για τη «συντριπτική νίκη» του κεντροδεξιού κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος οδεύει προς μία τέταρτη θητεία και επιβεβαιώνει το παρατσούκλι του «Τεφλόν».

Ήδη είναι ένας από τους μακροβιότερους αρχηγούς κράτους-μέλους της Ε.Ε., μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν.

Σύμφωνα με το exit-poll του ολλανδικού δημόσιου δικτύου NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Ρούτε παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη, με 23% των ψήφων και 35 έδρες στη νέα Βουλή (+2 από την προηγούμενη), σε σύνολο 150.

Ζητούμενο τώρα είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Ολλανδία.

Καλές επιδόσεις σε αυτές τις εκλογές είχαν και οι εταίροι του Ρούτε στην απερχόμενη κυβέρνηση, παρά τις έντονες αντιδράσεις μέρους του εκλογικού σώματος στα μέτρα περιορισμού στη χώρα λόγω πανδημίας, αλλά και το σκάνδαλο με τα οικογενειακά επιδόματα, που οδήγησε την απερχόμενη κυβέρνηση σε παραίτηση, τον Ιανουάριο.

Θεαματική είναι η αύξηση της δύναμης του κεντρώου, φιλοευρωπαϊκού D66, που προβλέπεται να κερδίσει 27 έδρες (+8), σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του και, κυρίως, εξοβελίζοντας το ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς από τη δεύτερη θέση.

Το PVV χάνει τρεις έδρες, πέφτοντας στις 17, με τον Βίλτερς να δηλώνει στους δημοσιογράφους απογοητευμένος.

Ο Ρούτε δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις ως προς τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης με το D66, καθώς και με το κεντροδεξιό CDA του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, το οποίο καταλαμβάνει 14 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό PvdA αναμένεται να λάβει 9 έδρες και από 8 οι οικολόγοι Groenlinks, το αριστερό SP, αλλά και το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το οποίο τετραπλασίασε την κοινοβουλευτική δύναμή του.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024