Ιρλανδία : Μείωση κατά 65% στις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων μετά το Brexit
Κατά 65% μειώθηκαν οι ιρλανδικές εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία τον Ιανουάριο μετά το Brexit
Οι ιρλανδικές εισαγωγές προϊόντων από τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 65% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, καθώς οι έμποροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες ρυθμίσεις στα τελωνεία, περιορισμούς λόγω της πανδημίας, αλλά και την προμήθεια και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων αγαθών ενόψει του Brexit, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας.
Η αξία των εισαγωγών από την Βρετανία, χωρίς να περιλαμβάνεται η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας, μειώθηκε στα 497 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, από τα 1.403 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO. Αυτό οδήγησε το ποσοστό των ιρλανδικών εισαγωγών προϊόντων από τη Βρετανία στο 9% τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα που ίσχυσε η νέα εμπορική σχέση μετά το Brexit, από το 21% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι παράγοντες που ανέφεραν οι έμποροι περιελάμβαναν τις «δυσκολίες συμμόρφωσης με τις τελωνειακές απαιτήσεις, το στοκάρισμα προϊόντων, την αντικατάσταση με αγαθά από άλλες χώρες», καθώς και τους περιορισμούς λόγω πανδημίας, ανέφερε η CSO.
Οι εισαγωγές από τη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει στην εμπορική τροχιά της ΕΕ βάσει της συμφωνίας αποχώρησης του Brexit, αυξήθηκαν στα 177 εκατ. ευρώ από τα 161 εκατ. πέρυσι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την CSO.
Οι ιρλανδικές εξαγωγές προϊόντων προς τη Βρετανία μειώθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, στα 946 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Ιρλανδία αυξήθηκαν στα 199 εκατ. ευρώ από τα 170 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.
- Εντυπωσιακό ψάρι του Ινδικού Ωκεανού εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
- Κακοκαιρία «Erminio»: 112 σε Αττική και άλλες περιοχές – Ισχυρές βροχές, ανεμοστρόβιλοι και δρόμοι «ποτάμια»
- Η Ρωσία δηλώνει ότι έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιφέρειας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία
- ΚΚΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η νέα δικογραφία επιβεβαιώνει τη σαπίλα και το μέγεθος της βιομηχανίας ρουσφετιών και εξαγοράς
- MEGA: Στην κορυφή της τηλεθέασης η ενημέρωση και τον Μάρτιο
- Bimbofication: Σάλος με τον crossdresser σύζυγο της Κρίστι Νόεμ – «Απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»
- Η JTI Hellas δίνει μπόνους έως 3 μισθούς και 20 εβδομάδες επιπλέον γονικής άδειας στους εργαζόμενους της
- Ο Erminio οδήγησε σε αναβολή και το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/vitaly-gariev-ngN4CTsIBjE-unsplash-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442